Vakschool voor Meisjes vlak na de bouw in 1921. Foto: Regionaal Archief Zutphen
Vakschool voor Meisjes vlak na de bouw in 1921. Foto: Regionaal Archief Zutphen Foto:

Wethouder: 'Geen sloop oude Meisjesvakschool, tenzij het niet anders kan'

ZUTPHEN - De kogel is nog niet door de spreekwoordelijke kerk, of in dit geval door de voormalige Vakschool voor meisjes aan het Vispoortplein. Uit de uitgebreide forumbijeenkomst gisteravond in de gemeenteraad blijkt dat het nog uiterst onzeker is of het schoolgebouw uit 1920 behouden blijft.

Door Alize Hillebrink

Het merendeel van de gemeenteraad is vóór behoud en tegen sloop van het historische schoolgebouw aan het Vispoortplein dat in 1920 werd ontworpen door architect Leliman. Dit bleek gisteren uit het forumdebat in de burgerzaal van de gemeente. "Het gebouw is van een hoge architectuurhistorische betekenis", zeggen diverse insprekers.

Monumenten-

status is geen

optie omdat

het pand geen

eigendom is

van de

gemeente

Behoud is duurzaam zeggen anderen: "Waardeer het en repareer het." Ook een monumentenstatus wordt genoemd, echter dat is geen optie zegt wethouder Annelies de Jonge, omdat het pand geen eigendom is van de gemeente. "De kans is groot dat we dan met een planschadeprocedure te maken krijgen."

'Nee, tenzij'
Verschillende gemeenteraadsleden ondervroegen de wethouder over het standpunt van het college ten aanzien van sloop. "We hebben altijd gezegd: Nee, geen sloop, tenzij er een goede invulling komt," zei wethouder De jonge daarop. "Als we allebei zijn voor behoud van het pand, dan zitten we dicht bij elkaar," sprak Rick Verschure van Burgerbelang Zutphen-Warnsveld, initiatiefnemer van de motie tot behoud van het pand. Verschure stelde daarop voor de motie aan te passen en deze op 23 maart in stemming te brengen. De uitkomsten van het onderzoek naar de cultuurhistorische waarde van het pand, in opdracht van de Zutphense stichting De oude HBS, worden dan ook besproken.

Parkeerprobleem
Vastgoedontwikkelaar Willem Goudkuil kocht het pand in 2012 van de Rijksgebouwendienst. De gemeente had het recht van eerste koop, maar zag daar vanaf. Met de start van de ontwikkeling van het gebied Poort van Zuid zocht de gemeente compensatie voor de parkeerplekken op het 's-Gravenhof. In 2018 deed de gemeente daarom een poging het pand terug te kopen, maar dat bleek financieel niet meer mogelijk. Goudkuil komt de gemeente tegemoet door een deel van het terrein af te staan ten behoeve van parkeerplaatsen.

In 2016 liet de vastgoedman al aan de gemeente weten dat het pand ongeschikt is voor het realiseren van een woonzorgcomplex, wat toen zijn plan was. Inmiddels is de ontwikkelaar afgestapt van zorgwoningen en wil er 32 appartementen realiseren voor het hogere segment. De vraag is of het pand hier wel geschikt voor is.


Lees verder op pagina 13