Esther Gotjé in actie. Foto: Guus van Riet
Esther Gotjé in actie. Foto: Guus van Riet Foto:

Doen, het nieuwe denken

Op een prachtige plek aan de rand van de bossen wacht Esther Gotjé - van Riet me op. Haar huis lijkt vooral een plek om te relaxen, maar ze veert op zodra ze begint te vertellen over haar passie; arbeidsprocessen en levensvragen en wat daar zoal in spaak loopt omdat men vaak vergeet om naar de mens achter de werknemer te kijken. Ziekteverzuim vormt bij de meeste grote bedrijven een enorme kostenpost. Als iemand tegen een burn-out aan zit is de productiviteit vaak al langer gekelderd en als het misloopt ben je die persoon minimaal een paar maanden kwijt. Als ervaringsdeskundige weet Esther als geen ander hoe ingewikkeld het is om weer mee te doen binnen het arbeidsproces. Na jaren binnen bedrijven te hebben meegewerkt en haar methodieken uit te proberen weet Esther het zeker: 'Er kan al veel eerder in het arbeidsproces zóveel voorkomen worden!'.

Door Merel Hubatka

Esther is de motor achter Seylah Coaching, een variatie op het Hebreeuwse woord Selah, wat ontvangen en teruggeven betekent. Zij zoekt altijd naar een manier om mensen in beweging te krijgen, een beweging die vaak nodig is om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Dit doet ze in een ontspannen setting met mensen met persoonlijke levensvragen en dit doet ze ook op de werkvloer.

Ziekteverzuim

vormt bij de

meeste grote

bedrijven

een enorme

kostenpost

Voor bedrijven heeft zij de methode van de Meewerkcoach ontwikkeld, een methode die eigenlijk simpel is maar doeltreffend. Het idee hiervoor ontstond toen ze zelf in een burn-out belandde. Ze nam ontslag en voelde heel duidelijk dat ze het anders moest gaan doen. De vraag 'wie ben ik in mijn werkende leven?' behoefde antwoord.

Via via kwam ze bij een bedrijf terecht waar vijftig procent van de werknemers in de ziektewet zat. Daar kwam ze tot de ontdekking dat ze veel werk kan verzetten, maar dat ze óók op sociaal vlak veel te bieden heeft. Het hoge percentage ziekteverzuim intrigeerde haar en vooral de achterliggende redenen wilde ze boven tafel krijgen.

"Dat begint met persoonlijke aandacht en het weghalen van onuitgesproken regels waardoor de verantwoordelijkheid weer bij de mensen zelf komt te liggen. Wanneer mensen zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de verandering die ze willen, komt de pijn die ze mogelijkerwijs hebben ook aan de orde en daar ligt het helingsproces. Door te gaan doen wat dicht bij je hart ligt, gaat er positiviteit stromen en voel je de kracht van nodig zijn binnen je werk. Dit is het moment waarop mensen wakker worden...NODIG ZIJN! Meewerken is de belangrijkste missie, vooral daar waar de obstakels liggen. Zo kun je samen talenten en kwaliteiten ontdekken," vertelt ze.

Esther heeft de kwaliteit om te vergeten wat iemand zijn beperking of grens eigenlijk is en dat vraagt om zelfzorg vanuit de ander. De film 'Intouchable' is haar op het lijf geschreven: "Kijk door de beperking heen en je ziet de ziel van een mens. Hierdoor verdwijnt een oordeel of stickers die mensen opgeplakt krijgen. Zo gaan ze zich ontwikkelen en voelen ze zich meer gezien. Durf zonder oordeel te kijken naar elkaar en durf veranderingen door te voeren. Aandacht voor de mens komt het werk ten goede," vertelt Esther.

En dat bleek, want binnen een half jaar waren alle werknemers binnen dat bedrijf weer op de rit, hetzij herstellende of op zoek naar een andere baan die beter paste.

'Aandacht voor

de mens komt

het werk ten

goede'

Droom
Het is een droom van Esther: ieder bedrijf zou een Meewerkcoach moeten hebben. Het maakt een onderneming socialer, de werknemers gezonder en iedereen functioneert beter. Naamgenoot en beroemd psycholoog Esther Perel pleitte er onlangs voor dat er CEO's voor privé-zaken zouden moeten komen. Mensen brengen veel tijd door op hun werk en in werkrelaties kun je dezelfde problemen tegenkomen als in andere relaties. Esther Gotjé vindt dat dit nog beter vanaf de werkvloer kan dan van bovenaf. Je maakt zo de drempel om te praten en het ook echt anders te doen veel kleiner.

"In ieder bedrijf heb je er wel één rondlopen, de sociale miep die weet waar haar collega's mee zitten. Wiens moeder net overleden is. Wie er met huwelijksproblemen kampt. Zo iemand zou perfect zijn voor een Meewerkcoach opleiding. Zij (of hij) leert dan de tools en de stappen die nodig zijn om mensen weer de regie te laten nemen, waardoor ze niet over hun grenzen gaan, maar er op tijd aandacht is. Dit voorkomt verzuim op langere termijn. Verzekeraars geven aan dat wandelcoaches nodig zijn en eventueel vergoed gaan worden.

De Meewerkcoach is alles in één, werknemer, luisterend oor, coach en vooral ook de noodrem. Met een juiste terugkoppeling naar alle lagen binnen het bedrijf kan op tijd voorkomen worden dat mensen in de ziektewet terecht komen. Dit komt de productiviteit en omzet van het bedrijf ten goede."

HarT werken
"Wie ben ik in mijn werkende leven? Waar verstopt mijn talent zich? Hoe kan ik voelen waar mijn grens ligt en daarop blijven vertrouwen? Kan ik zonder oordeel in de spiegel kijken? Dit zijn vragen waarop mensen binnen hun werk maar ook in hun privé-leven vastlopen."

Op 27 mei en 3 juni geeft Esther samen met Monique Bennink, collega coach en trainer een trainingsdag met de titel: HarT werken. Een dag vol zelfzorg, goede gesprekken, stilte, mooie technieken om tot de kern te komen, lekker eten en voedsel voor de ziel.

Neem bij interesse contact op via de website.


www.seylahcoaching.nl

Esther Gotjé in actie. Foto: Guus van Riet