Wie nu op de Bonendaal langs de Overtuin loopt ziet duizenden stinzenplanten als voorbode van de lente op de gazonperken. Foto: PR
Wie nu op de Bonendaal langs de Overtuin loopt ziet duizenden stinzenplanten als voorbode van de lente op de gazonperken. Foto: PR Foto:

Overtuin verwelkomt graag nieuwe vrienden

WARNSVELD - Wie nu op de Bonendaal langs de Overtuin loopt ziet duizenden stinzenplanten als voorbode van de lente op de gazonperken. De verwilderde sneeuwklokjes en krokussen zijn een kenmerk van een tuin aangelegd in de landschapsstijl in de eerste helft van de negentiende eeuw. Het is bijzonder dat na 188 jaar dit element zo goed bewaard is gebleven.

Het is een van de aspecten waarom de Overtuin tot Monument van het Jaar benoemd is. Een grote blijk van waardering voor de wijze waarop men zich de afgelopen jaren voor de tuin heeft ingezet. De oude tuin is vrijwel onveranderd gebleven en is zowel in aanleg als plantenbeeld nog steeds compleet en in goede conditie. Uniek in zijn soort, er zijn niet veel meer van deze kleine tuinen.

Vriendengroep
Het meeste werk in de tuin wordt verricht door de grote groep vrijwilligers. Daarnaast nemen de mannen van Zozijn wekelijks een deel van het onderhoud voor hun rekening door o.a. de paden te harken. Voor het deskundige werk wordt hovenier Ron ingezet, gespecialiseerd in het onderhoud op buitenplaatsen. De Overtuin wordt beheerd door de Stichting Warnsveldse Monumenten. Deze heeft een grote Vriendengroep die jaarlijks een donatie overmaakt waarmee we een deel van het tuinonderhoud bekostigen. Dit bijzondere jaar wil men graag nieuwe Vrienden verwelkomen. Voor een bedrag van 18,50 per jaar kunt u zich aanmelden op info@deovertuin.nl en elke tiende aanmelding krijgt een 5 liter pak overheerlijke Overtuin-appelsap cadeau! Als Vriend heeft men vrij toegang tijdens de Opentuindagen en op afspraak.

Fruitbomen enten
Op zondag 1 maart is de tuin vanaf 11.00 uur geopend. Henny Rossel en Bert Jansen Manenschijn van de Noordelijke Pomologische Vereniging staan vanaf 12.00 uur klaar om fruitbomen te enten. Ieder jaar geven zij naast het enten van de jonge fruitboompjes deskundig advies over aanleg en onderhoud van boomgaarden, de aanplant, teelt en ziektebestrijding.

Expositie galerie
In de galerie exposeert Henk Gombert schilderijen met als titel 'Windstromen langs de eblijn'. Zijn schilderijen, vaak lege landschappen, verbeelden regelmatig de uiterwaarden bij de IJssel. Ditmaal betreft het de Waddeneilanden. Nog te zien tot en met 13 april.

De galerie en het terras zijn altijd vrij toegankelijk. De entree voor de tuin bedraagt 3 euro. Kinderen tot 16 jaar onder begeleiding hebben vrij toegang. Geopend van 11.00-17.00 uur. Meer informatie op www.deovertuin.nl info@deovertuin.nl of 0575-559989.