Les uns et les autres. Foto: PR
Les uns et les autres. Foto: PR

Franse klassieker terug in Luxor

ZUTPHEN - Woensdag 26 februari brengt Luxor Les uns et les autres terug op het witte doek. Claude Lelouchs beroemde succesfilm uit 1981 is geheel digitaal gerestaureerd. De film toont een doorleefd portret van de belevenissen van vier muzikale families voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Vooral de finale met de wervelende choreografie van Maurice Béjart bij Ravels Boléro maakte indertijd grote indruk.

Les uns et les autres volgt de levens van vier muzikale stellen en hun kinderen tussen 1936 en 1980. De personages zijn werkzaam in de jazz, het variété, de klassieke muziek en het ballet. Muziek is wat hen verbindt ondanks de grote verschillen in levensloop. Les uns et les autres is een van muziek, dans en levensdrift vervulde historische sage die ons van de politiek roerige jaren dertig via de Tweede Wereldoorlog en de Algerijnse oorlog naar het heden brengt. De film ademt muziek en de dialogen zijn beperkt. De dramatische kracht van Lelouchs ode aan het leven rust voor een belangrijk deel op de tijdens het draaien opgenomen score van Michel Legrand en Francis Lai.

Claude Lelouch (1937) kreeg voor zijn 22ste speelfilm maar liefst vier Césarnominaties. Ook werd de film werd geselecteerd voor het competitieprogramma van het Cannes Film Festival.

Aanvang 19.30 uur. Kaartjes via www.luxorzutphen.nl of aan de kassa.