Failliet in Zutphen

Dat was de afgelopen weken toch wel even schrikken geblazen. Juist nu het beter lijkt te gaan met de binnenstad van Zutphen vliegen de faillissementen ons om de oren. Twee bedrijven die al meer dan een eeuw een belangrijke stempel op de Zutphense middenstand drukken zijn plotseling failliet. Van Engelen schoenmode na 116 jaar en Harbach sport zelfs na 180 jaar. Daar schrik ik dan wel even van, want als ik ergens respect voor heb, dan zijn het wel ondernemers.

Het faillissement is het trieste eindresultaat van de 'uitrookmethode' van het grote geld. Met de komst van internet gaat voor de consument de wereld open. Een wereld van bijna onbeperkte keuze tegen een zo laag mogelijke prijs. Een gemiddelde consument vindt het fantastisch. En regelmatig krijgen de winkeliers ervan langs omdat ze te duur zijn en te weinig keuze hebben. Dat getuigt niet van veel kennis van de detailhandel. Concurreren met je collega om de hoek was eeuwenlang een eerlijke strijd. Ook de concurrentie moest immers de huisvestingskosten, personeelskosten en een inkooprijs betalen. Maar dat is met de komst van internet verleden tijd. Je concurrent is nu de Roemeen of Bulgaar, die voor een schijntje een doos van Bol.com vult, in een groot magazijn in Waalwijk. Of anders die Chinees, die werkt voor minder dan 50 cent per uur, en via Alibaba goedkoop een pakje naar Nederland verstuurt. Daar kun je als lokale schoenverkoper of sportwinkel toch niet tegen concurreren? Jij betaalt nationaal, regionaal en lokaal belasting, en je concurrent betaalt helemaal niets. Dat hou je geen jaren vol. Maar de gemiddelde internetkoper wil slechts goedkoop. Wij blijven nu eenmaal een handelsvolkje.

Maar nu gebeurt er ook nog iets interessants in webwinkelland. Het grote Bol.com krijgt in Nederland concurrentie van Amazon. Dat is zeer slecht voor de economie en de werkgelegenheid. Amazon zit namelijk niet in Nederland, maar in een gigantisch magazijn in Duitsland, direct over de grens bij Venlo. Daar worden de medewerkers flink opgejaagd voor een schamel loon. En 's nachts denderen de Amazon-vrachtauto's vol pakjes Nederland binnen. Dankzij Europa, geen enkel probleem. Bol.com begint hem te knijpen. En dat is ook logisch, want in het 20-jarig bestaan van het verzendwarenhuis is nog nooit serieus geld verdiend. Maar in 2018 werd er wel 2 miljard euro omzet uit de winkels weggetrokken. Deze is verschoven naar een bedrijf dat niets verdient. Zorgelijk.

Ik heb een beetje verstand van zaken doen. Amazon, het grootste verzendhuis ter wereld, zorgt ervoor dat Bol.com dit jaar fors in de rode cijfers duikt. De gemiddelde internetkoper vindt 'steeds goedkoper' fantastisch, ik vind het een drama. En de Zutphense binnenstad wordt daar helemaal niet beter van. Er zullen gegarandeerd nog meer faillissementen volgen.