V.l.n.r. Florence Werkhoven, Arie Beetsma en Hugo Huiskamp. Donkere wolken pakken zich boven de dierenambulance samen, wanneer zich met name in Zutphen niet snel nieuwe vrijwilligers melden. Foto: Eric Klop
V.l.n.r. Florence Werkhoven, Arie Beetsma en Hugo Huiskamp. Donkere wolken pakken zich boven de dierenambulance samen, wanneer zich met name in Zutphen niet snel nieuwe vrijwilligers melden. Foto: Eric Klop Foto:

Eerste hulp bij dieren in nood

Dieren- ambulance Overgelder zoekt vrijwilligers in Zutphen en omgeving

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Dieren kunnen een ongeluk krijgen, aangevallen worden, op een andere wijze letsel oplopen of verdwalen in de vrije natuur. Het zijn problemen die helaas niet altijd zijn te voorkomen. Daarom heeft de Dierenbescherming ooit de dierenambulance in het leven geroepen. Om dieren in nood snel hulp te bieden. Ook in en rond Zutphen is deze dienst actief. Daar is de dierenambulance naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Hugo Huiskamp uit Warnsveld doet het werk nu zo´n anderhalf jaar. "We zijn in een groot gebied actief, van Brummen tot Diepenveen en van Epe tot Lochem. Op de dierenambulance zijn altijd twee mensen werkzaam. We proberen die tweetallen zoveel mogelijk te vormen met mensen die bij elkaar in de buurt wonen. Dat is praktischer qua rijtijden. Maar in Zutphen hebben we momenteel maar zes vrijwilligers. Dat is te weinig om telkens duo´s te kunnen vormen.
Er zijn namelijk drie diensten op een dag en bovendien worden soms nachtdiensten gedraaid. We hebben dus dringend nieuwe vrijwilligers nodig en dan bij voorkeur mensen uit Zutphen en omgeving. Dat wil overigens niet zeggen dat vrijwilligers uit Zutphen ook alleen in de buurt van hun woonplaats komen met de dierenambulance. Het werkgebied is en blijft de hele regio van Dierenambulance Overgelder."

Het punt is gemaakt. Nieuwe vrijwilligers zijn met name in Zutphen meer dan welkom. "Het is nuttig en boeiend werk", werft Huiskamp vanuit eigen ervaring. "En avontuurlijk. Je weet aan het begin van de dienst nooit waar je naartoe gaat. Komt op weggetjes waar je nimmer eerder bent geweest. In de winter is het doorgaans relatief rustig. Tijdens het voorjaar is het altijd erg druk. Dieren leven dan veel meer. Jonkies zijn onbesuisd. Vogels die onbedoeld uit het nest vallen en een prooi zijn voor een kat. En omdat mensen in de lente weer de buitenlucht opzoeken, worden incidenten veel meer geconstateerd. Zodat er vaker meldingen binnenkomen."

'Op jaarbasis

4399 keer

een ambulance

ingezet'

Hulpvragen
"Op jaarbasis kwamen in 2019 bij Dierenambulance Overgelder 9419 meldingen binnen en naar aanleiding van deze hulpvragen werd 4399 keer een ambulance ingezet", weet de Zutphense Florence Werkhoven. "Want je hoeft er niet altijd op af. Uit doorvragen blijkt soms dat het probleem wel meevalt. Dat het dier zich zelf wel kan redden en gewoon even op adem moet komen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat we met een melding niets mogen of kunnen. Zo blijven wij van gehoefde dieren in principe af. Met de ambulance is het vaak moeilijk op een weiland te rijden. De plaatselijke BOA's regelen dit.
Ook dode, wilde inheemse dieren zijn een zaak voor de gemeente. Net nog, een melding van een overleden aalscholver. Was tegen een lantaarnpaal gevlogen. Heb meteen de gemeente gebeld die de vogel zal ruimen. Voor huisdieren en wilde dieren die gewond of anderszins in nood zijn zet de dierenambulance zich hoe dan ook in. Behandelen is er niet bij; onze taak is stabiliseren en transport naar dierenarts of dierenopvang. Poezen, honden, egels, eekhoorns, dassen, watervogels… Zelfs muizen en mussen helpen wij uit de brand. We maken geen onderscheid. Het dier mag nooit lijden!".

Florence Werkhoven (64), bij wie liefde voor met name vogels met de paplepel werd ingegoten (haar vader was ornitholoog), zit al meer dan tien jaar op de dierenambulance. Ze rijdt, helpt en doet de nodige administratie. Net als plaatsgenoot Arie Beetsma (69) die, hoewel wat korter actief, inmiddels eveneens van wanten weet. "Als rechtgeaard burger mag je wat doen voor de samenleving", verklaart hij zijn vrijwillig maar nooit vrijblijvende inzet. "Na een drukke carrière als directeur van een bouwbedrijf had ik tijd over. Ik kende Florence, die een tijdje mijn buurvrouw was. Ze vroeg of het niet iets voor mij was. Het blijkt dankbaar werk. Je wordt meestal met open armen ontvangen. Complimenten ontbreken evenmin. Helaas is dat bij reguliere hulpdiensten tegenwoordig wel anders!".

Ook Hugo Huiskamp (70), tijdens zijn werkzame leven adviseur in de gezondheidszorg, wilde na zijn pensionering wat anders doen. "Ik heb veel affiniteit met het dierenrijk. Wij mogen als mens niet boven de dieren staan. Zijn wij meer dan hen? Nee! Zo is de uitdrukking 'beestachtig' verkeerd. Een dier is altijd eerlijk, recht door zee. Dat kun je van de mens niet altijd zeggen."

Zwanendans
De bemanning van een dierenambulance maakt van alles mee. Een vogeltje uit de afzuigkap bevrijden. Een kat die negen maanden spoorloos was, ergens werd opgemerkt en dankzij de bij het beestje ingeplante chip weer met zijn dolblije baasjes kon worden herenigd. Een mannetjeszwaan die een vishaakje had ingeslikt, daar door de dierenarts van werd bevrijd en na terugplaatsing in de vijver zag dat een andere vent zijn vrouw probeerde te versieren. Een zogenoemde zwanendans volgde, waarbij de oorspronkelijke echtgenoot aan het langste eind trok. Maar veel en veel treuriger kan het ook. Tijdens de afgelopen jaarwisseling bijvoorbeeld. Een vijfjarige Border Collie die de dierenambulance moest laten inslapen. Volledig gestrest en getraumatiseerd door het vuurwerk viel de hond mensen aan. De behandelend dierenarts constateerde dat er sprake was van een 'lopende tijdbom'. Niets meer aan te doen. Het dier werd verlost uit een ondraaglijk lijden.

Florence Werkhoven, Arie Beetsma en Hugo Huiskamp willen maar zeggen: "Ons werk is dankbaar en divers." Maar bij dat werk zijn vooral in Zutphen wel meer helpende handen nodig. Nieuwe mensen die er tijd voor vrij kunnen maken worden door de dierenambulance direct bij alles betrokken. Stapsgewijze begeleiding en een gevarieerd opleidingstraject doen de rest. Zodat men goed beslagen ten ijs komt als het aankomt op eerste hulp voor dieren in nood. Belangstellenden kunnen voor meer informatie mailen naar info.overgelder@dierenbescherming.nl of terecht op www.dierenbescherming.nl/dierenambulance/dierenambulance-overgelder.