De tulpenkwekerij

Het is al donker als we woensdagavond de Hoven uitrijden. Mevrouw Bombeld en ik zijn onderweg naar IJsseltulp, de tulpenkweker die er in de maand februari voor zal zorgen dat de Lionsclub Zutphen voldoende bloemen heeft om te verkopen. Want misschien heeft u het al gelezen, ook dit jaar brengen we het voorjaar vroeg in huis met de verkoop van tulpen voor het goede doel. En dat zijn de dierenweitjes in Warnsveld, kinderboerderij De Schouw in Zutphen en de stichting Bus. Maar voor de verkoop begint, krijgen we eerst een rondleiding door de tulpenkwekerij in het buitengebied van Empe. Interessant.

Het begint mij altijd te kriebelen als ik dit soort bedrijven bezoek. Niet zeuren, gewoon hard aan het werk. De auto parkeren we op een boerenerf, in de schuur brandt licht. We komen binnen op de inpakafdeling. Een lopende band waar de tulpen op lengte worden gesneden en vervolgens handmatig worden ingepakt als bossen van 10 of 30 stuks. Nu niet, nu is het avond, de machines mogen rusten, de medewerkers zijn naar huis.
Maar Arjan Wesselink, opgegroeid in Toldijk, niet. Als eigenaar van het bedrijf voorziet hij de ongeveer 30 gasten vlot van koffie met koek. Er is een hoekje van de schuur ingericht met stoelen en krukjes. Ik neem plaats op een inpaktafel langs de muur. Het is maar goed dat we jassen aan hebben, zo'n bloemenbedrijf wordt niet warmgestookt. Hier is het altijd fris.

Arjan begint te vertellen. Over de opleiding aan de landbouwschool in Vorden, het vervolg in de polder waar hij in Creil besmet raakte met het bloemenvirus. En tien jaar later had hij zijn eigen tulpenkwekerij aan de oude IJssel vlak achter het station van Voorst. We horen verhalen over tulpen pellen en broeiperiodes en krijgen een rondleiding door de enorme koelingen waar honderdduizenden bollen wachten op het kunstmatige voorjaar in de kas. We leren dat tulpen kweken, vooral een kwestie is van goed kunnen plannen.
Meer dan een miljoen tulpen verlaten jaarlijks zijn kwekerij. Het klinkt veel, maar qua grootte stelt hij in de branche niet veel voor. Maar Arjan gaat dan ook niet voor volume, maar voor kwaliteit. Iets meer dan de helft van de tulpen vindt zijn weg via bloemisten in de regio en het andere deel wordt verkocht via de winkel bij de kwekerij, kersvers.

Als wij als Lionsclub op zaterdagmorgen iets over acht uur 500 bossen komen halen, zijn al tientallen scholieren volop aan het werk. Misschien komen we de komende zaterdagen ook met tulpen bij u aan de deur. De opbrengst gaat voor 100% naar de goede doelen, waar weer duizenden plaatsgenoten van genieten. Ik beveel een of meerdere bosjes dan ook van harte aan.