Burgemeester Annemieke Vermeulen blaast voor het eerst in haar leven glas. David Beliën helpt een handje. Foto: Eric Klop
Burgemeester Annemieke Vermeulen blaast voor het eerst in haar leven glas. David Beliën helpt een handje. Foto: Eric Klop

De burgemeester blaast glas in Glass School Zutphen

ZUTPHEN – David Beliën en zijn assistente Karin Kaijen kregen afgelopen donderdag een speciale gast over de vloer van hun Glass School Zutphen. Burgemeester Annemieke Vermeulen kwam er op bezoek. Zij blies meteen een glaasje mee.

Door Eric Klop

In het atelier- en werkplaatsverzamelgebouw aan de Marsweg 115-1 bieden de glaskunstenaar en zijn rechterhand sedert mei vorig jaar glasworkshops. Hierin leren de deelnemers alle geheimen kennen van de ambachtelijke kunst die glasblazen heet. Daarnaast vervaardigen David Beliën en Karin Kaijen zelf glasproducten, zowel vanuit eigen creativiteit als in opdracht.

Zo is hij momenteel voor Museum De Proefkolonie in het Drentse Frederiksoord 'op maat' bezig met een partij kleine drinkglaasjes die geblazen zijn van zogenoemd bosglas, ook wel bekend als waldglas. Dit is de benaming van glas dat in noordwestelijke Europa werd gemaakt tussen ongeveer het jaar 1000 en het begin van de 18de eeuw.

Het lijkt simpel wat David Beliën, naar eigen zeggen 'een ambachtsman die kunst maakt en een kunstenaar die het ambacht zo goed mogelijk wil uitoefenen', doet. Via een pijp blaast en draait hij het vloeibare glas, verhit in een 1000 à 1100 graden hete oven, tot een soort ballonnetje dat uiteindelijk tot de gewenste vorm wordt gekneed en geknipt. Afkoelen gebeurt vervolgens in een oven waarin de temperatuur een schamele 510 graden bedraagt. "Voor ons het vriespunt", zegt hij. "Maar afkoelen mag niet te snel, want dan barst het glas."

Annemieke Vermeulen arriveert en slaat het ambachtelijk proces geboeid gade. En twijfelt even wanneer assistente Karin Kaijen haar aanbied om ook eens de blaasbuis ter hand te nemen en een propje glas te blazen. Wanneer David Beliën verkondigt dat hij 'in feite maar een gewone simpele bellenblazer' is en het glasdraaien 'net als kaasfonduen' gaat, stemt de burgemeester toe. Echter niet nadat zij een schort heeft voorgedaan. Bloedheet materiaal en een leren rokje gaan niet zo goed samen.

'Een

temperatuur

van 510 graden

is voor ons het

vriespunt'

Een burgermoeder maakt wat mee! Zij verlaat regelmatig haar kantoor om zich op de hoogte te stellen van wat zich in de gemeente Zutphen allemaal afspeelt. Zeker ook als het om relatief nieuwe initiatieven gaat, zoals de Glass School aan de Marsweg. "Dit soort werkbezoeken is een der voorrechten die je als burgemeester hebt", zegt Vermeulen. "Ik vind het belangrijk om met eigen ogen te zien wat er in Zutphen gebeurt. Het biedt informatie waarmee je mensen en projecten misschien met elkaar kunt verbinden. Bovendien geeft zo'n werkbezoek een stuk waardering. Iedereen heeft wel eens een beetje aandacht nodig, toch?"

De burgemeester vindt de Glass School een mooi initiatief dat zondermeer iets aan Zutphen toevoegt. Ze kent glaskunstenaar David Beliën trouwens al langer. "Via cultuurambtenaar Leo van Eden. Hij ontmoette de kunstenaar toen die nog in glasstad Leerdam actief was. David heeft voor de gemeente een aantal glazen objecten vervaardigd die wij als geschenk gebruiken voor bijzondere gasten. We hebben hem bij zijn vestiging in onze stad een beetje geholpen. De Glass School zit nu wat weggestopt. Dus hoort zegt het voort", steekt Annemieke Vermeulen haar waardering voor het ambachtelijk kunstenaarsinitiatief niet onder stoelen en banken.

Een workshop bij Glass School Zutphen heeft in principe iedere week plaats. Check voor meer informatie de gelijknamige Facebookpagina. Bellen op 06-28417568 (David) of 06-12518303 (Karin) kan ook.