Ontsnappen uit het gevang

Wat bezielt die jonge criminelen om te proberen hun maat op zondagmorgen uit de Zutphense gevangenis te bevrijden? Was het de bedoeling om via een brandend busje voor de auto-ingang de poort te openen? Of zat er een ander weldoordacht plan achter? Hoe dan ook, ik vind het maar een vreemde actie. Ik ben dan ook een bekende in het gevang, een paar maanden geleden was ik er nog. De Zutphense Uitdaging jubileerde en het 10-jarig feestje werd daar gevierd. De ZU en de Penitentiaire Inrichting Achterhoek, locatie Ooyerhoek -de officiƫle naam- werken regelmatig samen. En dan kun je onderling wel eens iets regelen.

Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst dat kleine rode deurtje in die grote muur passeerde werd ik wel even stil. Dan ben je beslist nog niet binnen, maar sta je aan de andere kant van de muur op een klein binnenterrein omgeven door enorme hekken van zo'n vijf meter hoog. In het volgende hek, ruim tien meter verderop, zit opnieuw een stalen deur en deze gaat pas open als de rode deur hermetisch is gesloten. En dan komt er weer een binnenterrein omgeven door een vijf meter hoog hekwerk. En twintig meter verder komt de portier van het gevang in zicht. Maar eerst moet de stalen buitendeur elektronisch worden geopend. Een omweggetje via het glas is nagenoeg onmogelijk. Alle kozijnen zijn van zwaar uitgevoerd staal en het glas is centimeters dik. En dan sta je binnen in een klein halletje. En nogmaals moet de portier hier op een knop drukken om, als de buitendeur dicht is, de volgende metalen deur te openen. Daarna volgt opnieuw een sluis met eerst de vorige deur dicht, alvorens de volgende open kan.

Ik vind het altijd wel indrukwekkend en het lijkt mij dan ook onmogelijk om via deze weg te ontsnappen. Gelukkig zijn de gevangenismedewerkers altijd uitermate goed gestemd. De sfeer is nooit onaangenaam, voor mij als buitenstaander dan.
En met deze kennis over het gevang lijkt mij zo'n ontsnappingspoging dan ook een kansloze zaak. Stel dat de metalen deur voor voertuigen het wel had begeven, waar waren de hulptroepen van buitenaf dan beland? Juist, in zo'n sluis met meters hoog hekwerk. En als ze dan toevallig bij de goede vleugel zitten, zit er nog een dikke ruit en stevige tralies tussen de cellen en de vrijheid.

Kortom, ik begrijp niets van deze ontsnappingspoging. En al helemaal niet toen ik de foto's van de deelnemers zag bij hun arrestatie bij Wehl. Daar werden ze opgepakt in hun oranje trainingspak en T-mobile t-shirt. Ik had zelfs een beetje medelijden. Na deze absoluut kansloze missie belanden ze zelf ook in het gevang. Hopeloos.