Jeroen Smit. Foto: Ilja Keizer
Jeroen Smit. Foto: Ilja Keizer Foto:

Lezing over 'Het grote gevecht'

ZUTPHEN - Jeroen Smit geeft op woensdag 29 januari van 20.00 tot 21.30 uur een lezing over zijn boek 'Het grote gevecht', over Unilever-CEO Paul Polman. De lezing is in de Hanzehof, Coehoornsingel 1 in Zutphen; de zaal is open vanaf 19/30 uur. Kaarten zijn voor tien euro te koop bij boekhandel Van Someren & Ten Bosch.

In 'Het grote gevecht' volgt Jeroen Smit, bekend van zijn bestsellers 'Het drama Ahold' en 'De Prooi', de loopbaan van Unilever-baas Paul Polman. Polman had een opmerkelijk credo: bedrijven moeten geld verdienen door het goede te doen. Bedrijven die niet bijdragen aan een betere wereld hebben volgens hem geen bestaansrecht. Ze moeten de wereld beter maken, het geld komt dan vanzelf.

Na de door hebzucht en overmoed gekenmerkte crisis van 2008 wordt deze boodschap van de nieuwe CEO van Unilever met gejuich ontvangen. Onverbiddelijk en onvermoeibaar legt Paul Polman uit: multinationals als Unilever spelen een hoofdrol in het uitbannen van armoede en het aanpakken van het klimaatprobleem.

Maar de moedige pionier loopt zo ver voor de troepen uit dat 'zijn' duurzame Unilever in 2017 dreigt te worden opgeslokt door concurrent KraftHeinz. Na deze 'bijna-doodervaring' gaat Polman op zoek naar een veilige haven voor zijn experiment. Door dagkoersen geregeerde Britse aandeelhouders en Nederlandse politici versperren de slecht luisterende 'CEO-priester' de weg. Zijn poging om er eindelijk echt één bedrijf van te maken met één hoofdkantoor in Nederland, mislukt op dramatische wijze.

Jeroen Smit (1963), bedrijfskundige en voormalig hoogleraar journalistiek, doet al dertig jaar onderzoek naar leiderschap in het bedrijfsleven. In 'Het drama Ahold' (2004) en 'De Prooi' (2008) reconstrueerde hij hoe falend leiderschap, opgejaagd door op snelle winst gerichte aandeelhouders, veel waarde vernietigde. De wereld snakt naar een bedrijfsleven dat zich over de grote vraagstukken van deze tijd ontfermt. In 'Het grote gevecht' laat Smit op meeslepende wijze zien dat we daarvoor allemaal, als consumenten, werknemers en vooral ook als beleggers, een grote draai moeten maken.