Lezing over Holocaust en Hongerwinter

Lezing over Holocaust en Hongerwinter in Oude en Nieuwe Gasthuis

ZUTPHEN - John Stienen geeft op dinsdag 21 januari een lezing over de Hongerwinter en Holocaust in het Oude en Nieuwe Gasthuis. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Oleg Lysenko op accordeon.
De lezing is tot stand gekomen in samenwerking met GG-Net, Comité Herdenkingen Warnsveld en Historische Vereniging Zutphen. De lezing is in de Vredeskapel GGNet. Aanvang 19.00 uur, zaal open 18.45 uur.

Dit jaar staat in het teken van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het NIOD is in 2019 een groot onderzoek gestart naar instellingen voor psychiatrische patiënten en verstandelijk beperkten in bezet Nederland. Er is eerder al onderzoek gedaan naar de toestand in het Groot Graffel (mu GGNet) tijdens de oorlog. Daaruit is gebleken hoe erbarmelijk de omstandigheden voor psychiatrische patiënten in de instelling waren. Er zijn twee dieptepunten te herkennen: het wegvoeren van de Joodse patiënten in 1943 en de combinatie van extreme overbevolking en de Hongerwinter vanaf eind 1944. De omvang van het drama dat zich in de instelling voltrok is pas onlangs duidelijk geworden op basis van de archieven van de instelling die nog niet openbaar zijn. De nieuwe resultaten worden gepresenteerd op 21 januari 2020 door John Stienen, die onderzoek doet naar de gevolgen van de oorlog voor patiënten in het ONG.
De lezing is op 21 januari in de Vredeskapel GGNet. aanvang 19.00 uur, zaal open 18.45 uur. Er is ruimte voor maximaal 40 personen. Opgave vooraf is verplicht en kan via mevrouw M. van der Haring, 0575-470876 of 06-28990680 of per e-mail: maryvanderharing@hotmail.com. Leden van de Historische Vereniging Zutphen hebben gratis toegang; niet-leden betalen 2,50 euro.

Tentoonstelling
Vanwege het herdenkingsjaar 2020 organiseert museum Brandkas van Henny / Museumwinkel het Snoepje de tentoonstelling 'Zutphen 75 jaar bevrijd'. Deze bijzondere tentoonstelling geeft een overzicht van de vele gebeurtenissen in de periode 1940-1945, zoals het bombardement, munitietrein, de Jodenvervolging, zware gevechten in de bevrijdingsweek, de klokkenroof, het omhakken van de Wilhelminaboom met alle gevolgen van dien, vlugschriften, persoonsbewijzen, voedselbonnen en fragmenten uit niet gepubliceerde oorlogsdagboeken. Deze gebeurtenissen zijn geïllustreerd met meer dan 200 foto's en enkele unieke krantenartikelen. Verder wordt er aandacht besteed aan de Bevrijdingsroute van Normandië, aan Zutphen en het naoorlogse bezoek van zowel de Canadese als de Engelse veteranen. De tentoonstelling wordt omlijst met uniek beeldmateriaal. Openingstijden tentoonstelling: zaterdag 10.00 uur tot 17.00 uur, zondag 13.30 uur tot 17.00 uur. Ingang: Museumwinkel het Snoepje, Ravenstraatje 3, in Zutphen. Entree 1 euro per persoon.