De nieuwjaars-ontmoeting

Het goede nieuws kwam begin december, de nieuwjaarsreceptie van de gemeente vindt begin januari plaats bij de Kaardebol. Eindelijk nemen we afscheid van de drukdoenerij in de Hanzehof of Burgerzaal, om met de poten in de klei neer te strijken bij de groenen. In mijn gedachten heb ik al afscheid genomen van vleeskroketten en gehaktballetjes en richt mij op basic gezelligheid met veganistische hapjes. En dan lekker, geheel onbevangen, samen met de burgemeester en de wethouders rond de vuurkorf. Dat lijkt mij ongelofelijk gezellig, ik heb er zin in.

Maar vlak voor kerst komt de teleurstelling, het gaat niet door. Nou ja, de receptie wel, maar niet in de buitenlucht. Het feestje wordt verplaatst naar de Burgerzaal, de hoge kosten van zo'n burgerontmoeting bij de Kaardebol worden door het volk niet gepruimd. Tja, daar moet je als burgerbestuur dan iets mee.

Ik weet niet of u de afgelopen jaren bij de nieuwjaarsreceptie uw neus hebt laten zien. Ik wel en ik kan u verklappen: het is supersaai. Misschien dat de bijeenkomst daarom een nieuwe naam heeft gekregen. Nieuwjaarsreceptie wordt nieuwjaars-ontmoeting. Dat klinkt een stuk beter. Maar als u denkt op zo'n avond het gemeentebestuur te kunnen ontmoeten komt u bedrogen uit. De leden blijven angstvallig hangen in groepjes van mensen die ze al jaren kennen en veelvuldig spreken. Ik heb nog nooit een bestuurder meegemaakt die op eigen initiatief een rondgang door de zaal maakt, om zich telkens bij andere groepjes bezoekers aan te sluiten. Menselijke bestuurders die met een grap en een grol juist actief op de bezoekers af gaan.

Erg populair is de Zutphense nieuwjaars-ontmoeting overigens ook weer niet. Het is een beetje een 'moetje' waar ongeveer 1,2 % van de Zutphense inwoners op afkomt. En afgelopen maandag was dat nog minder. Er waren 300 inwoners wél, en ruim 47-duizend niet. Dat neemt niet weg dat de jaarlijkse nieuwjaars-ontmoeting door de gemeente wordt bestempeld als de belangrijkste ontmoeting tussen bestuurders, inwoners van Zutphen en relaties. En dat mag dan ook wat kosten, de burgemeester liet op een filmpje op social media nog weten dat het gemeentebestuur het in krappe tijden erg belangrijk vindt om de inwoners en relaties te ontmoeten.

Of de inwoners van onze gemeente zo'n gezamenlijke ontmoeting ook wat waard vinden is de vraag. De kostprijs van 8.000 euro voor een bijeenkomst bij de Kaardebol vindt de bevolking te veel, vandaar een verplaatst feestje naar de Burgerzaal voor slechts 2200 euro. Dat past beter bij onze arme stad. Ik hoop dat de 300 bezoekers het maandagavond een beetje gezellig hebben gehad. Ik zat voor de Voedselbank en de Lionsclub koffiepunten te tellen in Almen. De droge worst en stukjes kaas smaakten daar geweldig.