Kleine Bennie Jolink links vooraan in de optocht in Hummelo. Foto: PR
Kleine Bennie Jolink links vooraan in de optocht in Hummelo. Foto: PR

Uniek beeld van jonge Bennie Jolink in dorpsfilm Hummelo bij Omroep Gelderland

REGIO - In 2020 gaat de nostalgische tv-serie Ons Dorp verder op TV Gelderland. De serie neemt de kijker mee terug naar de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en geeft een unieke inkijk in het toenmalige leven in de (Gelderse) dorpen. Het nieuwe seizoen gaat van start met de dorpsfilm Hummelo, waarin Bennie Jolink als 9-jarig jongetje te zien is in zijn geliefde dorp.

De bijzondere jeugdopnames van de Normaal-zanger zijn buiten Hummelo nooit vertoond. En om het voor de fans van Normaal nog leuker te maken geeft Bennie Jolink zelf het commentaar bij de film.

Inkijk in het leven van Bennie Jolink
Bennie komt in beeld wanneer het schildersbedrijf van zijn vader de camera op bezoek krijgt en is te zien vlak na zijn moeder die achter hun huis een lammetje melk geeft. De kleine Jolink zit met zijn broer bij een paar konijnen en kijkt even recht in de lens van de cameraman. Ook bij een oefening van de BB (Bescherming Bevolking) waar vader Jolink aan meedoet is de kleine Bennie aanwezig. Op het einde van de film, wanneer de optocht van de Hummelose verenigingen passeert, zien we Bennie vlak achter de mannen van BB aan huppelen met een grasspriet in zijn mond. Voor Jolink en zijn co-commentator Henk Greven is de film een feest van herkenning, beiden reageren enthousiast op personen en situaties die voorbij komen.

Normaal
Hoe gehecht Ben is aan zijn geboortedorp blijkt wel uit de muziek van zijn band Normaal. Heel veel nummers vinden hun oorsprong in de buurt en liedjes als 'Hummelo', 'Hummel is 't darp' en 'Leagere school (in Hummelo)' verwijzen rechtstreeks naar de plaats.

Hummelo
De dorpsfilm is van 1956 en laat een idyllisch beeld zien van een Achterhoeks dorpje zonder al te veel verkeer, een prachtig landschap met een fraai landgoed Enghuizen. Natuurlijk komt ook restaurant De Gouden Karper aan bod en zien we nog meer bijzondere dorpsfiguren voor de camera verschijnen.

Ons Dorp is vanaf 2 januari iedere donderdag te zien om 17.20 uur op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Online (terug)kijken kan ook via Uitzending Gemist. Benieuwd welke dorpsfilms er nog meer worden uitgezonden? Kijk dan op www.gld.nl/ons-dorp. Daarnaast gaat Bennie op 2 januari op pad met een verslaggever van Omroep Gelderland. Op deze dag is hij om 11.00 uur live te horen in het radioprogramma Op de Koffie met Rob Kleijs.


Ingezonden brief over bomenkap

Verbaasd las ik 25 december het artikel in Contact met als titel "Bomerkap Laan naar Eme gaat door".

Als het artikel op de pagina onder gemeentenieuws had gestaan had ik het nog kunnen begrijpen.

Nu is het m.i. een niet objectief artikel geworden dat waarschijnlijk ingegeven is door de gemeente.

De verstuurde zienswijzen die zijn ingediend worden niet genoemd. Begrijpelijk omdat de privacywetgeving dat misschien niet mogelijk maakt. Wel had de aard van de bezwaren genoemd kunnen worden.

De Vogelwerkgroep Zutphen e.o. is tegen de kap van de 6 gezonde eiken omdat bij het ontwerp van de nieuwe aansluiting van de Laan van Nederhelbergen niet uitgegaan wordt van de bestaande bomen. De VWG wil de bomen die delen van het Emerpark verbinden, behouden.

Zoals bekend is er in Zutphen een bomenverordening en een Groene Kaart waarop ook de boomstructuren op staan.

De hoofdboomstructuren zouden beschermd moeten zijn.

Door ons gevraagd of er een advies is van stadecoloog, en/of van de groenafdeling. Die zijn er niet.

Ook het advies en de afweging van de verkeerskundige staat niet op papier. Het is, werd gezegd door de jurist van de gemeente, een mondeling advies geweest.

Uit welk onderzoek is gebleken dat er geen veilige alternatieven zijn? Wij hebben het niet. Het maakt ook geen deel uit van de ter inzage gelegde stukken.

Als zo vaak wordt herplant als compensatie aangevoerd als argument om te kappen. Onzin.

Natuurlijk zijn wij niet tegen inplant van bomen in het plannetje., maar daar gaat het in deze aanvraag niet over. Het gaat om kappen van beschermde bomen.

Zoals in het artikel staat is de tweede aanvraag inmiddels gedaan. Daar is nog niet over beslist. Daarom vinden wij de kop "Bomenkap gaat door" vreemd en voorbarig. Het geeft momenteel een verkeerd beeld omdat er nogniet over beslist is.

Namens Vogelwerkgroep Zutphen e.o.

Hans Grotenhuis