Benjamin Rous. Foto: PR
Benjamin Rous. Foto: PR Foto:

Benjamin Rous over de geschiedenis van de opera

ZUTPHEN - Donderdag 16 januari is Benjamin Rous uitgenodigd door Van Someren & Ten Bosch om te komen praten over de geschiedenis van de opera. Dit vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur, Kerkhof 16 in Zutphen.

Opera is de kunstvorm van het Grote Gebaar. De plots van de verhalen lijken vaak flinterdun of nodeloos gecompliceerd, en de emoties worden met louter hoofdletters geschreven. Maar onder die uitvergroting gaat een wereld van subtiele details schuil, en juist die kunnen het kijken en luisteren naar opera verrijken. Hoe weten componisten als Händel, Verdi en Strauss ons te grijpen en tot tranen te roeren? Wat nemen zij van elkaar over en welke nieuwe paden slaan zij in?
Van de emotionele eenvoud van Monteverdi's L'Orfeo tot de ongebreidelde overdaad van Wagners Tristan und Isolde: de opera heeft een indrukwekkende ontwikkeling ondergaan. In zijn boek Opera schetst Benjamin Rous aan de hand van 27 sleutelwerken de geschiedenis van het genre. Hij maakt de lezer deelgenoot van zijn fascinatie voor het genre en laat zien hoeveel rijker de ervaring van een opera in het theater kan zijn als je meer weet over de muziek en achtergronden van een werk.

Benjamin Rous (1979) studeerde Mediterrane Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde binnen dat vakgebied aan dezelfde universiteit. Hij is werkzaam als coördinator aan het NICAS, een instituut in Amsterdam dat onderzoek doet naar verval en behoud van cultureel erfgoed. Sinds hij als tiener een uitvoering van Verdi's Aida zag ontwikkelde hij een levenslange passie voor de opera. Hij schrijft toelichtingen en geeft inleidingen voor De Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera. Daarnaast begeleidt hij regelmatig opera- en muziekreizen in het buitenland.

Toegangskaarten 10 euro bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Turfstraat 19, Zutphen.


0575 513512

boekhandel somerentenbosch.nl

info@boekhandel somerentenbosch.nl