Hans van Noort speelt met een paar vrijwilligers een potje tafelvoetbal. Ook dát kan in het Lighthouse. Foto: Eric Klop
Hans van Noort speelt met een paar vrijwilligers een potje tafelvoetbal. Ook dát kan in het Lighthouse. Foto: Eric Klop Foto:

'De vriend die met mensen een eindje meeloopt'

Voor het Zutphense Lighthouse is gastvrijheid de basis

Door Eric Klop

ZUTPHEN – "De basis is gastvrijheid. Heel breed. Van activiteiten voor de jeugd tot mensen uit eenzaamheid halen of houden. Coachen en helpen als iemand in het leven vastloopt of dreigt te lopen. Iedereen die hier binnenkomt, zonder aanzien des persoons, moet zich welkom voelen. Daarmee help je hem of haar al een stukje verder."

Hans van Noort is directeur van de Zutphense stichting Cornerstone, die aan de hand van de credo's 'ontmoeting', 'verbinding' en 'perspectief' achter de activiteiten staat in wijkgebouw Lighthouse aan de Troelstralaan. "Vanuit christelijk perspectief, maar niet aan een bepaalde kerk verbonden", benadrukt Van Noort. Samen met zijn vrouw Ilja en enkele vrijwilligers begon hij in het pand dat voorheen onderdak bood aan een volksdansvereniging zo'n twintig jaar geleden een kinderclub. Inmiddels vinden ook de oudere jeugd en volwassenen er een warm onthaal. Of hulp en ondersteuning. "En niet meer alleen uit het Waterkwartier. Jongeren vliegen op den duur uit naar elders, maar weten met het stijgen der jaren het Lighthouse vaak nog steeds te vinden. Hoe ouder, hoe verder… "

Naast het jeugdhonk, kinderclub 'King's Heroes' en de tweewekelijkse jongerenavonden die onder de noemer 'Kick Off' worden gehouden, is er voor volwassenen iedere dinsdag tot en met vrijdag een koffieochtend. Die biedt in de eerste plaats gezelligheid.

'Samen met

stichting Wie

Goed Doet

Goed Ontmoet

kunnen we

veel voor

onze doelgroep

betekenen'

Maar de bezoekers kunnen dan ook rekenen op hulp bij het invullen van formulieren, tips voor computergebruik of gewoon een luisterend oor. "Die steun is in het Waterkwartier relevant", weet Hans van Noort. "Zo kent de wijk relatief veel zorgmijders, terwijl er eigenlijk best wel behoefte aan een stuk hulp is. Die bieden wij. Wij willen de wijze buurman of vriendin zijn die met mensen een eindje meeloopt."        

Daarin past ook een aantal andere activiteiten waarmee Lighthouse in de loop der jaren en mede dankzij een groeiend aantal vrijwilligers met ieder een eigen expertise niet meer uit de wijk is weg te denken. Zo is er iedere tweede en vierde dinsdagochtend van de maand een creatief café voor vrouwen. Van Noort: "Vaak met een bepaald onderwerp, waarover doorgepraat kan worden en die deelnemers niet zelden de mogelijkheid biedt een zekere relatie met elkaar op te bouwen. Daarnaast zijn dames en ook heren elke vrijdagochtend welkom in het naaiatelier. Hier kunnen zij rekenen op deskundige hulp bij het verstellen van kleding en krijgen zij naailes. Gratis koffie en thee zorgen dan voor nóg meer gezelligheid." Hij noemt ook de kinderkledingbank als belangrijk speerpunt. "Zodat huishoudens met een smalle beurs de kinderen toch regelmatig in iets anders kunnen steken. In deze wijk is aan een dergelijke voorziening echt behoefte."

Bovendien biedt Lighthouse iedere laatste zondag van de maand onderdak aan de Vriendenkerk. "Iedereen, gelovig of niet gelovig, christen, moslim of zoekend, is hier dan welkom voor een toespraak over allerlei thema's uit het dagelijks leven en de bijbel, muziek, soms toneel of dans en hoe dan ook een gratis brunch." Wat volgens de directeur van stichting Cornerstone evenmin onvermeld mag blijven is het re-integratietraject voor mensen die door wat voor oorzaken dan ook een forse afstand tot de arbeidsmarkt hebben opgelopen en nergens anders meer terecht lijken te kunnen. "Ons centrum biedt hen een veilige plek om een zeker dagritme terug te krijgen. Als er iets fout gaat, kunnen we dat samen hebben. Wij kennen geen prestatiedrang maar passiedrang. Je kunt altijd even boos zijn op elkaar, maar voorop staat hoe je ermee omgaat om het weer goed te krijgen."

De 46-jarige directeur, die in Doorn de HBO-opleiding Theologie met succes afrondde en in Apeldoorn enkele jaren een universitaire studie deed, ziet de vooral uit giften bezoldigde coördinatie van het werk als zijn roeping. "Ik doe dit niet zodat iemand christen wordt, maar omdat ik christen ben. Dát is mijn drijfveer. Als God zegt dat je moet houden van de mensen om je heen, dan is dat mijn taak." Hij hoefde dan ook niet lang na te denken toen de eveneens Zutphense stichting Wie Goed Doet Goed Ontmoet op de deur van het Lighthouse klopte om samen te gaan werken. "Op veel fronten kennen we dezelfde doelstellingen, zoals het helpen van mensen in een armoedesituatie. Er blijft sprake van een tweetal organisaties. De een heeft een christelijke grondslag, de ander niet. Maar we kunnen samen veel voor onze doelgroep betekenen. Geen van ons is beter. We zijn allemaal mensen die met elkaar willen leven. Dáár gaat het om", aldus Hans van Noort.

Meer weten over alles wat zoal plaatsvindt in Lighthouse aan de Troelstralaan 45 te Zutphen? Check www.lighthousezutphen.nl.