Toekomstbestendig bouwen voor Winterswijk

Het plan van het Cultuurkwartier is de laatste tijd regelmatig in het nieuws gekomen. Graag onderbouwen wij onze oproep om van het 'Cultuurkwartier' een 'Woonkwartier' te maken.
Voor Winterswijk is, zoals bekend, tegen de plannen omtrent een nieuw te bouwen 'Cultuurkwartier', wij zien liever een 'Woonkwartier' verrijzen.
Het 'Cultuurkwartier' is om te beginnen geen slecht plan, maar in onze ogen te ambitieus voor ons mooie dorp. Wij zien liever dat bestaande gebouwen, waar al miljoenen aan belastinggeld in is gestoken, optimaal worden gebruikt, met aanpassingen kunnen deze hun voordeur prima met andere partijen delen om zo op een duurzame manier optimaal benut te worden.
Het gebouw van het Gerrit Komrij College is van de gemeente Winterswijk. In de toekomst zullen er naar verwachting nog maar 920 leerlingen op het GKC zitten, ten opzichte van 1400 leerlingen nu. (Bron: De Gelderlander, 5 december 2019)
Deze daling van zo'n 35% betekent dat er ongeveer 1/3 deel leeg komt te staan. Met enige technische en akoestische aanpassing/ veranderingen aan lokalen en de theaterzaal kan de muziekschool prima bij het Gerrit Komrij College in. Dit zeker nu recent na Aalten ook onze buurgemeente Oost- Gelre aangegeven heeft haar deelname aan de muziekschool te stoppen, en de muziekschool zodoende minder leerlingen zal gaan ontvangen. (Bron: De Gelderlander, 26 september 2019).

Aangezien veel muziek- en zanglessen na schooltijd gegeven worden houden we zo een mooie bezetting in het gebouw. Ook zullen de muziekschool en het GKC er een mooie samenwerking aan kunnen overhouden. Dit kent vele voordelen. Concerten en uitvoeringen kunnen in de theaterzaal worden gehouden, grotere uitvoeringen kunnen ook in de Storm of de Jacobskerk worden gehouden, wat ook voor deze gebouwen meer invulling zal opleveren.

De bibliotheek kan wat ons betreft prima in het Gerrit Komrij College blijven, er is parkeergelegenheid voor de deur, en studenten die op het GKC studeren hebben een bibliotheek in het gebouw. Studenten die bijvoorbeeld buiten Winterswijk studeren en per trein reizen zijn vanaf het station dichtbij en kunnen reizen combineren met een bezoek aan de bieb. Wanneer de bibliotheek naar het nog te bouwen 'Cultuurkwartier' zal worden verhuisd zal de huur 3x zo hoog worden als nu in het GKC, dit staat, zo hebben wij kunnen lezen, in de stukken die wij hebben ontvangen.

Op deze bovenstaande manier, met het onderbrengen van de muziekschool in het gebouw van het Gerrit Komrij College en de bibliotheek, en de nabijheid van de prachtige sport- en turnhal zal dit bij elkaar een mooie plek worden waar sport, educatie, cultuur en ontspanning samen komen.
Op de plek van het te bouwen 'Cultuurkwartier', het huidige Boogie Woogie, de parkeerplaats erachter en enkele gebouwen aan het Weurden, ontstaat zo ruimte.
In het 'Cultuurkwartier' is het plan voor het bouwen van een nieuwe, eventueel 2e bioscoop geschrapt. Hier hadden wij vanaf begin af aan al onze bedenkingen over. Er zijn te weinig bioscoopbezoekers voor twee bioscopen, en vertrek uit de Meddosestraat zou een groot verlies zijn voor de nabij gelegen winkels, restaurants en cafés.
Als volgens ons idee de muziekschool bij het Gerrit Komrij College in trekt en de bibliotheek daar ook blijft zitten, komt er met het vervallen van het plan voor een nieuwe bioscoop veel ruimte vrij in het 'Cultuurkwartier' om er een 'Woonkwartier' van te maken. Met het 'Woonkwartier bedoelen wij speelse appartementen met parkeerkelder en groene parkeerplaatsen voor winkelend publiek, zodat er ook dicht achter de winkels voor een korte boodschap parkeerruimte over blijft. Parkeren dicht achter de winkels is en blijft vooral door onze eigen inwoners erg geliefd. Dit geldt niet voor jong, maar zeker ook voor onze oudere inwoners die slechter ter been zijn. Zo steunen en helpen we onze ondernemers die ons centrum zo aantrekkelijk maken. Omdat wij zoals gezegd ook graag appartementen op deze plek toevoegen willen wij parkeren op deze plek combineren met veel groen en opslag van hemelwater.

De appartementen die wij hier graag zien verrijzen zijn speels. Geen rechte blokken maar speelse gebouwen van ongeveer 5 of 6 verdiepingen met zowel kleine als grote appartementen voor jong en oud met balkon of dakterras. Op deze manier willen wij het huizenprobleem aanpakken, door appartementen te bouwen voor jong en oud, zowel sociale huurappartementen als grote appartementen voor het hogere segment. Deze plek, centraal gelegen en op loopafstand van winkels, horeca en het station is een prachtige, levendige plek om te wonen. De combinatie van wonen en parkeren in een groene omgeving met bomen, wateropslag en inheemse beplanting maakt dit een unieke plek in ons mooie centrum!

Wij, en veel inwoners van Winterswijk vinden dit plan, het 'Woonkwartier', een beter, toekomstbestendiger plan dan het 'Cultuurkwartier'. Dit hebben vele inwoners massaal laten weten op de sociale media, dank hiervoor.
Wij hebben niet de intentie verveld te zijn en verkondigen ook geen onzin. Dat dit soms wel zo opgevat wordt betreuren wij. Wij gaan uit van binnengekregen stukken, gecontroleerde informatie, wensen en gesprekken met betrokkenen en inwoners van Winterswijk.
In een gemeente waar participatie en meedoen een belangrijk onderwerp is, waarover al veel gesproken is, zou juist veel ruimte moeten zijn om ideeën en suggesties aan te kunnen dragen.

Chiel Stemerdink
Commissielid "Voor Winterswijk"

Mail: cstemerdink@winterswijk.nl
Mobiel: 06-20184613
Facebook: 'Voor Winterswijk'