Budgetcoachting en Buurtkoelkast hebben beste
ideeën in armoedebestrijding

ZUTPHEN - Vernieuwend ideeën om inwoners in de gemeente Zutphen blijvend uit de armoede en/of schulden te krijgen, kunnen van de gemeente Zutphen vanaf dit jaar subsidie krijgen. Een budget van bijna 20 duizend euro is hiervoor jaarlijks beschikbaar. De projecten Budgetcoaching voor statushouders en Buurtkoelkast krijgen dit jaar geld van de gemeente om hun idee te realiseren.

Door Alize Hillebrink

De speciale subsidie Innovatiebudget Armoede en Schulden is in juli dit jaar van start gegaan. In totaal kwamen dit jaar acht projectaanvragen binnen bij de gemeente. Drie aanvragen voldeden niet aan de voorwaarden van de regeling. Het Zutphens college vindt de kwaliteit van de ingediende projectplannen aan de magere kant. "Wij hadden er meer van verwacht. Het is echter de eerste keer dat deze regeling van kracht is. Bovendien kon de subsidieregeling uiteindelijk pas laat in het jaar bekend worden gemaakt."
De twee vernieuwende projecten Budgetcoaching voor statushouders van High5! en Buurtkoelkast van Stadsonderneming Zutphen, krijgen dit jaar elk een bedrag van negenduizend euro waarmee ze hun idee kunnen realiseren. De beide aanvragende organisaties zijn actief betrokken in de Zutphense samenleving en zien vanuit hun betrokkenheid nieuwe kansen om bij te dragen aan de bestrijding van armoede en het bevorderen van de participatie.
Het project Budgetcoaching statushouders van High5! betreft het begeleiden van vijftien statushouders gedurende een jaar naar financiële zelfredzaamheid. Het project sluit aan bij de financiële problemen waar veel statushouders tegenaan lopen. High5! geeft aan dat een vertrouwensband met statushouders noodzakelijk is, omdat statushouders niet gewend zijn om openheid van zaken te geven over zijn of haar financiële situatie.
Het project Buurtkoelkast betreft het realiseren van een buurtkoelkast in drie buurten in Zutphen. De bedoeling van het project Buurtkoelkast is, dat buurtbewoners voedsel dat zij over hebben in de koelkast leggen en eruit kunnen halen wat zij nodig hebben. De gemeente vindt het een creatief, 'out-of-the-box' idee, dat aansluit bij de visie van het college dat inwoners met elkaar verantwoordelijkheid nemen om dingen te realiseren.