Zwembad krijgt opnieuw geld van Zutphen

ZUTPHEN - De financiële situatie van Stichting Sportaccommodaties Zutphen (SSAZ) is nog steeds negatief. De gemeenteraad zegde afgelopen maandag een kleine vier ton toe om het gat te dichten.

Door Alize Hillebrink

SSAZ heeft over 2018 een tekort van 268.342 euro. Ook voor het jaar 2019 wordt een tekort verwacht. De redenen voor het tekort van 2018 zijn onder meer hogere personeelskosten, hogere energiekosten, kosten interim managers en hogere administratiekosten. Tevens heeft het zwembad een huurachterstand van anderhalf jaar bij de gemeente. Zwembad de IJsselslag kwam over 2016 en 2017 bijna 1,5 miljoen euro tekort. Redenen hiervoor waren onder andere de naar beneden bijgestelde huur voor de verenigingen, achterblijvende opbrengst uit de horeca, relatief hoge personeelslasten en langdurige ziekte van personeelsleden en achterblijvende inkomsten uit entree-/abonnementsgelden van bezoekers. In december vorig jaar sprong de gemeenteraad financieel bij om een tekort van 1,5 ton aan te vullen.

Rustiger vaarwater
Sinds de komst van een interim-bestuur in 2018 is het zwembad in rustiger vaarwater is gekomen. Het ziekteverzuim is terug op een normaal niveau, de sfeer is sterk verbeterd, evenals de relatie met zwem- en poloclub De IJsselmeeuwen. Begin 2019 is een nieuwe zwembadmanager aangesteld.
Inmiddels is er grip op de uitgaven en inzicht in de exploitatie en liquiditeit, maar de financiële situatie van SSAZ op dit moment is nog steeds negatief en de jaarlijkse subsidie is te laag om deze te compenseren. Ook is er een huurachterstand van anderhalf jaar aan de gemeente. Afgelopen maandag 16 december zegde de gemeenteraad het zwembad vier ton toe. Ook wordt vanaf 2020 de subsidie aan SSAZ jaarlijks structureel verhoogd met 100.000 euro.

Zelfstandig accommodatiebedrijf
De gemeente doet op dit moment onderzoek op welke wijze het beheer en de exploitatie van de (sport)accommodaties zo efficiënt en transparant mogelijk kunnen worden georganiseerd. De in te zetten koers, zoals die tot op heden hieruit naar voren komt, lijkt uit te komen op de oprichting van een zelfstandig accommodatiebedrijf. De planning is om als eerste de exploitatie van het zwembad in dit op te richten zelfstandig accommodatiebedrijf onder te brengen.