Bomenkap Laan naar Eme gaat door

ZUTPHEN - De kap van zes eikenbomen bij de Laan naar Eme ter hoogte van Park Helbergen gaat door. "De kap is noodzakelijk om een veilige aansluiting van de Laan naar Neder Helbergen op de Laan naar Eme te krijgen," aldus de gemeente.

Door Alize Hillebrink

Naar aanleiding van de eerste kapaanvraag voor de zes eikenbomen kwamen bij de gemeente veel zienswijzen binnen. Daarop werd de aanvraag ingetrokken en onderzocht of er alternatieven waren.
Uit het onderzoek is gebleken dat er geen veilige alternatieven zijn waarbij de bomen kunnen blijven staan. Bewoners en bezwaarmakers hebben hierover inmiddels een brief ontvangen. De tweede kapaanvraagprocedure is inmiddels gestart.

Compensatie
De bomenstichting heeft ingestemd met de voorgenomen kap. De zes bomen die gekapt worden, worden ruimschoots gecompenseerd in het plangebied, zegt de gemeente. Er zijn ruim honderd bomen geplant in het nieuw aangelegde stadspark en er zullen ruim veertig bomen worden aangeplant in het gedeelte van de nieuwbouw.
Na de kap zullen langs de Laan naar Eme als onderdeel van de laanstructuur drie nieuwe bomen worden aangeplant en drie nieuwe bomen langs de Laak. Op verzoek van de omwonenden worden dat geen eiken maar beuken en populieren, in verband met de overlast door de eikenprocessierups.