Foto: Nationale Jeugdorkesten Nederland
Foto: Nationale Jeugdorkesten Nederland Foto:

Wintertournee Jeugdorkest Nederland

ZUTPHEN - Het Jeugdorkest Nederland (JON) bestaat dit jaar 60 jaar en viert dit met een feestelijke wintertournee langs zalen in Utrecht, Apeldoorn, Rhenen, Groningen en Zutphen. Dit doen de 75 musici samen met Prinses Christina Concours-winnares Kalina Vladovska op slagwerk. Zij zal als soliste optreden in het spectaculaire solostuk voor slagwerk en orkest: Incantations for persussion and orchestra van de Finse componist Einojuhani Rautavaara. Naast dit werk brengt het orkest o.l.v. dirigent Jurjen Hempel de Enigma Variaties van Edward Elgar en de Masquerade Suite van Aram Katsjatoerian ten gehore. Op 5 januari om 14.30 uur is het optreden te zien in Theater Hanzehof in Zutphen.

De uit Bulgarije afkomstige 20-jarige soliste Kalina Vladovska ontving dit voorjaar de JON-prijs als finalist van het Prinses Christina Concours 2019. Kalina begon haar carrière op haar 12e toen ze werd aangenomen op de National Music School Lyubomir Pipkov in Sofia (Bulgarije).

In 2017 werd zij aangenomen aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen in de klas van Tatiana Koleva, Joeke Hoekstra en Mihaly Kaszas. Inmiddels speelt zij in het uit toptalenten bestaande percussie-ensemble Youth Percussion Pool en onlangs was zij te zien en horen bij Podium Witteman en bij AVROTROS Spiegelzaal.

Het Jeugdorkest Nederland
In het Jeugdorkest Nederland (JON) spelen ongeveer 75 getalenteerde jongeren (14-21 jaar) afkomstig uit het gehele land. De leden zijn allen enthousiast met muziek bezig en combineren school of een opleiding met de liefde voor hun instrument. Diverse leden van het JON volgen een (voor)opleiding aan een conservatorium.

Op 5 januari

is het optreden

te zien in de

Hanzehof in

Zutphen

Onder de stimulerende leiding van dirigent Jurjen Hempel is het JON voor Nederland een belangrijke leerschool voor orkestspel. Het Jeugdorkest Nederland is opgericht in 1959 en nog altijd hét landelijk jeugdsymfonieorkest voor aanstormend muzikaal talent. Sinds begin 2019 vormen het Jeugdorkest Nederland en het Nationaal Jeugdorkest samen de Nationale Jeugdorkesten Nederland: dé plek voor talentontwikkeling op topniveau!

Voor meer informatie en tickets, zie de website.


www.jeugdorkest.nl

Foto: Nationale Jeugdorkesten Nederland