Foto: Ron Eijkelhof
Foto: Ron Eijkelhof Foto:

Het geluid van de stilte

ZUTPHEN - Op zondag 29 december vindt in Het Middenhuis, Fie Carelsenstraat 32 te Zutphen, van 10.30 tot 11.30 uur een stilteconcert plaats met Liesbeth Niesten (fluit, zang en shakuhachi) en Renske Beguin (cello). Het thema van dit concert is dit keer geïnspireerd op de tijd van het jaar, het spel tussen donker en licht. De muziek die klinkt is een unieke improvisatie die ontstaat in de magie van het moment waarin de stilte inspiratie is voor de klanken die opkomen, tot vorm opbloeien en weer in het Niets overgaan. Naast de muziek zal ook een verhaal klinken. De stilte en muziek geven voor de luisteraar ruimte aan innerlijke verstilling, rust en inspiratie.

Loslaten van alle voorgeschreven noten en waar alles aan moet voldoen is een manier van spelen wat nieuwe kwetsbaarheid maar ook magie met zich meebrengt. Als er 'niets' mag zijn ontstaat er een enorme ruimte waarin 'alles' mag plaatsvinden. Maar wat er ook aan muziek klinkt, er blijft steeds dat onveranderlijk stille binnenin. De beide professionele musici ontmoeten elkaar in nieuwe vormen en kleuren in muziek, die ontstaan in het moment. Voor meer info en muziekfragmenten zie www.deveervrouw.nl. Toegang 10 euro inclusief koffie nadien.

Liesbeth Niesten
"Jarenlang was ik werkzaam als freelance fluitiste in symfonieorkesten (o.a. Residentie Orkest) en ensembles als Combattimento Consort en Sinfonietta Amsterdam. Ik had een duo met pianist Hans Eijsackers waarmee ik de Zilveren Vriendenkrans van Het Concertgebouw ontving. Door een blessure moest ik mijn (muzikale) leven omgooien; de vorm veranderde; in plaats van voorgeschreven muziek begon ik intuïtief met spelen van binnenuit, ging improviseren, zingen en shakuhachi (Japanse bamboefluit uit de Zen cultuur) spelen. Ik houd van stilte en laten klinken wat geklonken wil worden of het nu zoet of rauw is."

Renske Beguin
"Aan het ArtEZ conservatorium heb ik de Bachelor- en Masteropleiding gevolgd en deed mee aan vele masterclasses door heel Europa. Na mijn studie werd ik aanvoerder celli van het Ardesko Ensemble in Amsterdam en begon ik een eigen lespraktijk in Arnhem en Zutphen. Inmiddels richt ik me meer en meer op intuïtieve improvisatie i.c.m. bewustzijnswerk. Hierbij word ik gefascineerd door de kracht van stilte en klank, en hoe het een het ander kan verdiepen. Ik maak deel uit van 'Instrument van Vrede', een collectief van musici voor hartverwarmende muziek bij leven en sterven. Ook geef ik sinds 5 jaar elke maand een ligconcert in Zutphen: Rising sound, setting Silence."