Afbeelding
Foto:

Tweede kans

In het kader van 'Waardeer het, repareer het', wat ik een meesterlijke commercial vind van SIRE, u weet wel de stichting ideële reclame die vaak op ludieke wijze de maatschappij een spiegel voorhoudt, besloot ik die vintage jas die ik veel te groot had aangeschaft op Etsy – een online marktplaats uit de VS – en (bezorg)schaamteloos had laten overkomen uit Berlijn, nu eens niet naar de kringloopwinkel te brengen, maar gewoon twee maten kleiner te laten maken, aangezien ik zelf niet zo handig ben met draad en naald. Zo werd deze vintage jas nog best een prijzig kledingstuk, maar man, wat ben ik er nu blij mee.

Naser Saeifi Tarami (62) van kledingatelier Damondi op de Nieuwstad was dat ook, want hij stort zich diep van binnen liever op ingewikkelder aanpassingen dan het korter maken van die zoveelste broek. Begrijpelijk, want met vijfendertig jaar ervaring in de modebranche moet het soms frustrerend zijn om simpele reparaties te verrichten en kleding door te moeten sturen naar de stomerij. Verbluft was ik dan ook, toen hij met glimmende ogen binnen enkele seconden snapte, welke ingrepen verricht moesten worden en dat ik bij het ophalen niet kon zien dat de hele jas van top tot teen uit elkaar was geweest om hem passend te maken. Ik kan niet anders zeggen: de jas zit werkelijk perfect en opeens regent het complimenten als ik over straat ga, wat eerder niet het geval was, toen het ding als een soort zoutzak om me heen viel.

Naser kwam in de jaren negentig als politiek vluchteling vanuit Iran naar Nederland, waar hij in al die voorgaande jaren ook als ontwerper had gewerkt. Voet aan de grond krijgen in Nederland bleek echter lastig aangezien wij ons textiel liever in lagelonenlanden laten produceren, maar via een omweg, met tussendoor nog een baan als huismeester en chauffeur, kreeg Naser alsnog een tweede kans en nu runt hij alweer zeven jaar zijn kledingherstelbedrijfje in het centrum van Zutphen.

Dus mensen, mocht u nog iets hebben liggen dat óók een tweede kans verdient en u uzelf zo de gang naar de winkel én het geld voor een nieuwe kerstoutfit kunt besparen, loop dan eens langs bij deze man, die veel meer in zijn mars heeft dan op het eerste gezicht misschien lijkt. Of, zoals hij het zelf zegt: 'Ik kan goed zien en maak veel mensen blij.'