Irma Pijpers. Foto: Jolien Wilmar
Irma Pijpers. Foto: Jolien Wilmar Foto:

'Kunnen we een individuele bijdrage leveren aan de wereldvrede?'

Irma Pijpers is dominee of predikant of beiden, hoe zit dat eigenlijk? Van de Protestantse kerk te Zutphen, Irma legt uit: "Dominee is de aanspreektitel die een predikant heeft. Predikant is het ambt dat je uitoefent. Maar niet iedere afgestudeerde theoloog wordt predikant, dat wordt je alleen als je tijdens de studie kiest voor de predikantenopleiding. Bij de andere afstudeerrichtingen moet je denken aan religieus onderzoek of geestelijk verzorger in de hulpverlening."

Door Jolien Wilmar

Het geloof is haar met de paplepel ingegoten. De interesse voor dit beroep ontstond door het enthousiasme van een gereformeerd predikant, waar ze als kind 'catechese' (dat wil zeggen: geloofsonderricht) van ontving.

Op het gymnasium bleken de creatieve vakken, geschiedenis en de talen haar het meest aan te spreken en dat zijn vakken die samenkomen in de studie Theologie.

Na die studie heeft Irma zeven jaar ervaring opgedaan als medewerker en predikant bij JOB, de jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk te Utrecht. Daar ontwikkelde ze de materialen voor het kinderen- en jongerenwerk.

"Er komt veel creativiteit bij kijken om de religieuze inhoud van de bijbel aansprekend te maken voor kinderen. Afgelopen zomer hebben we het verhaal van de toren van Babel nagespeeld door één groep kinderen op de toren van de Walburgiskerk te zetten en de andere helft van de groep op de stoep. De onderste kinderen hadden enorme letters en woorden, maar geen idee welke zin daar uit kon ontstaan. De kinderen die vanuit de hoogte omlaag keken, hadden het overzicht en konden aanwijzingen geven. Ze konden elkaar echter niet verstaan, dus daar moesten ze een oplossing voor verzinnen. Zo wordt het een eigen ontdektraject, waarna het bespreken van het verhaal met veel beleving gepaard gaat."

Voorbereiding kerkdienst
"
Het voorbereiden van een kerkdienst kost me zo'n twaalf uur tijd. Naast de praktische voorbereiding zoals het zoeken van bijpassende liederen, studeer ik op de Bijbeltekst. Dat doe ik door de tekst eerst in de oorspronkelijke taal te lezen. Dus als het een tekst uit het Nieuwe Testament is, lees ik hem in het Grieks en als de tekst uit het Oude Testament komt, dan lees ik hem in het Oud-Hebreeuws. Ik zoek naar woorden die me opvallen als inspiratiebron voor mijn preek en naar manieren hoe een Bijbeltekst geïnterpreteerd zou kunnen worden.

'Het

voorbereiden

van een

kerkdienst kost

me zo'n twaalf

uur tijd'

Twee weken geleden was er een tekst die betrekking had op de zin "Laat ons zwaarden omsmeden tot ploegscharen", die zin is tot een groot beeld gemaakt en in 1958 door de toenmalige Sovjet Unie aan de VN geschonken, als bezegeling van het ontstaan van de VN en het streven naar wereldvrede. Ik heb de koppeling gemaakt naar de huidige situatie, het geweld en de zoektocht naar vrede. Uiteindelijk probeer ik antwoord te geven op de vraag: hoe raakt dit thema ons persoonlijke leven? Zijn wij in staat om onze zwaarden om te smeden? Kunnen we vergeven? Zijn we in staat om een individuele bijdrage te leveren aan de wereldvrede?"

Vergeven
"We worstelen allemaal met eendracht en ruzie. Soms ben ik het ergens zo mee oneens dat het me echt kwaad maakt. Dan voel ik dat vergeven één van de moeilijkste dingen in het leven is. En hoor ik mijzelf bij wijze van goedmaker zeggen "Oké, laat maar", maar is dat vergeven? Het is echt een kunst om het gesprek met elkaar te blijven voeren, wanneer de meningen drastisch uiteenlopen en de ergernissen groeien. De uitspraak van Desmond Tutu 'Je hoeft elkaar niet leuk te vinden, om de ander toch te kunnen liefhebben' vind ik daarbij inspirerend."

'Je hoeft

elkaar niet

leuk te vinden,

om de ander

toch te kunnen

liefhebben'

Verbinding Walburgiskerk en Wijngaardkerk
"Binnen mijn werk vind ik het thema verbinding erg belangrijk: Hoe wil ik mij tot God verbinden? Hoe wil ik mij met anderen verbinden en hoe verbind ik mij met de schepping?

Verbinding houden werd een hele concrete oefening vanaf het moment dat er besloten werd om de gemeenschappen van de Walburgiskerk en de Wijngaardkerk te fuseren. Al snel werd duidelijk hoezeer ieder zich verbonden voelt met zijn eigen tradities en gebouw. De Walburgiskerk werd beschouwd als een eeuwenoude kerk vol belangrijke tradities en de Wijngaard werd gewaardeerd om zijn praktische mogelijkheden en om het vele vrijwilligerswerk dat met het gebouw verbonden is. Beide zeer waardevol, dus niemand wilde afstand doen. En dan hebben we het nog niet eens over de verschillen in kerk-zijn en vieren.

Nu kerken we in de winter in de Wijngaard en in de zomer in de Walburgiskerk.

Ik ben nu bijna vijf jaar predikant hier in Zutphen. Wat ik heel erg mooi vind, is dat ik de kinderen binnen de gemeente heb zien ontwikkelen en hen leer kennen als talentvolle gemeenteleden. Daarnaast hebben we ook de Wijngaard verbouwd tot een prachtig modern gebouw. Het was inspirerend om te zien hoeveel vrijwilligers daarvoor in de benen kwamen. Ik heb het gevoel dat mijn collega en ik nu kunnen oogsten van wat we de afgelopen jaren gezaaid hebben. We hebben het goed naar onze zin hier, dus we hopen hier nog wel een tijdje te kunnen blijven."