Het Kerkpad in Warnsveld. Foto: Henk Derksen
Het Kerkpad in Warnsveld. Foto: Henk Derksen Foto:

Gesteggel om Kerkpad Warnsveld

WARNSVELD - Het Kerkpad in Warnsveld wordt al ruim honderd jaar gebruikt als wandel- en fietsroute. Eigenaar Van Schooten van de naastgelegen boerderij aan de Kapperallee 181 wil dat de gemeente Zutphen de weg ontoegankelijk maakt voor passanten, maar de gemeente gaat daar niet in mee.

Door Alize Hillebrink

Sinds de komst in 2017 van de nieuwe eigenaar aan Kapperallee 181, komen er bij de gemeente klachten binnen. De klachten komen van passanten én van de drie bewoners aan Kapperallee 181. Het perceel wordt gebruikt voor agrarische activiteiten. Het aangrenzende Kerkpad loopt over het erf van de boerderij en twee woningen en is een openbaar wandel- en fietspad. Het pad heeft een historische en culturele waarde.

In januari 2019 verzochten de bewoners van Kapperallee 181 de gemeente om de weg te onttrekken aan de openbaarheid. Hierop ging de gemeente in gesprek met de drie bewoners. Omdat dit geen uitkomst bood werden in oktober en november 2019 twee bijeenkomsten gehouden met de belanghebbenden en twee mediators. Ook dit leidde niet tot een gezamenlijke oplossing.

Het Zutphens college neemt nu een definitieve beslissing de weg niet te onttrekken aan de openbaarheid. "Toen de nieuwe eigenaar het pand kocht en er zijn bedrijfsactiviteiten startte, was hij op de hoogte van het feit dat het bedrijfspand aan een openbare weg ligt," zegt de gemeente.

Om de eigenaar toch tegemoet te komen, besluit het college het Kerkpad wel af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer, behalve bestemmingsverkeer en aan weerszijden van het Kerkpad worden informatieborden geplaatst waarop staat dat honden aangelijnd moeten zijn. Tijdens het plaatsen van de borden worden de illegaal geplaatste borden verwijderd. Met deze maatregelen beoogt de gemeente dat minder passanten de weg zullen gebruiken, dat passanten op de hoogte zijn van de agrarische activiteiten met bijbehorende risico's aan het Kerkpad en dat er een einde komt aan ongewenste uitingen over en weer.

Tijdens het plaatsen van de borden worden de illegaal geplaatste borden verwijderd. Foto: Henk Derksen