Een vrouw met haar kleintje in vluchtingenkamp Moria. Foto: PR
Een vrouw met haar kleintje in vluchtingenkamp Moria. Foto: PR Foto:

Benefietmiddag Ehzerwold voor de mama's op Lesbos

ALMEN - In januari 2020 gaan Christine Derksen en Edith van Emmerik uit Almen twee weken naar Lesbos om te werken in vluchtelingenkamp Moria. In het kamp verblijven op dit moment 750 zwangere vrouwen die hun kinderen onder erbarmelijke omstandigheden op de wereld moeten brengen.

Het kamp kan drieduizend mensen herbergen maar op dit moment verblijven er veertienduizend getraumatiseerde vluchtelingen. Zij slapen op matjes in tentjes. Overdag verblijven ze daar omdat het te gevaarlijk is om de kinderen buiten te laten spelen. 's Nachts is het koud, nat en kil. Er staan lange rijen voor de toiletgebouwen waar de zwangere vrouwen veelvuldig gebruik van moeten maken.

Christine en Edith gaan werken voor het project I CARRY, onderdeel van het initiatief Because we Carry, waar vooral concrete acties bedacht en uitgevoerd worden op Lesbos. De organisatie heeft onlangs vrachtwagens met veertienduizend warme winterjassen naar Lesbos gestuurd. I CARRY heeft een knalroze zeecontainer, ingericht om de zwangere -bijna- mama's een time-out te geven van hun ellende, om zich eventjes te kunnen richten op hun baby en zichzelf. In de container worden workshops gegeven maar is er ook ruimte voor een persoonlijk gesprek, een voetmassage of een dikke knuffel.
Christine en Edith zijn bijzonder blij verrast door alle spontane donaties en initiatieven die de publiciteit rondom hun actie losmaakt. Zo ontstond het idee voor een benefietmiddag door het aanbod van Corine Konings om stoelmassages te geven en de opbrengst beschikbaar te stellen voor het project.

Landgoed Ehzerwold stelt op zondag 29 december van 13.00 uur tot 17.00 uur belangeloos enkele ruimtes beschikbaar om een leuke middag te organiseren voor jong en oud. Er hebben zich verschillende mensen aangemeld die spulletjes verkopen, make-up demonstraties geven, magnetiseren, kaarten trekken en lezen, face-readings doen, stoelmassages enzovoort. Daarnaast wordt de film In Utero vertoond en zal Margriet Wentink een lezing verzorgen over hechting en alles wat daarmee samenhangt. Het geheel wordt omlijst met muziek. Speciaal voor mannen: een gratis bokbiertje van Ehzerwold.

De opbrengst is bestemd voor het project I CARRY. Wie nog een leuke activiteit heeft, kan zich melden bij Christine (doulapraktijkagathe@concepts.nl) of Edith (edithvanemmerik@live.nl)