Sabine Kars. Eigen foto
Sabine Kars. Eigen foto

Sabine Kars presenteert debuutbundel Hoofdkwartier

ZUTPHEN - Enkele jaren geleden begon Sabine Kars met schrijven van poëzie. Deze week presenteert ze haar debuutbundel Hoofdkwartier in Amsterdam en Zutphen.

"Poëzie is mijn manier van omgaan met de vaak moeilijk te vatten wereld in en buiten mij," zegt Kars (1971). "Met de pen kan ik haar benaderen en haar soms aanraken, of er juist afstand van nemen."
Sabine Kars koos voor de titel Hoofdkwartier om verschillende redenen. "Het heeft te maken met de hersentumor die ik heb gehad," vertelt ze. "Tevens houdt de titel verband met mijn moeizame relatie met het idee van tijd." Tenslotte koos ze ervoor vanwege de militaristische inslag van het woord, "de verwijzing naar oorlogsvoering. De aanwezigheid van een vijand, zowel in- als extern."

Hoofdkwartier herbergt gedichten waarin Kars, ontheemd en met de tijd op de hielen, van formaat wisselt, opdoemt en verdwijnt om tegen het eind van de bundel behoedzaam weer te verschijnen. En tracht een vorm te zijn. De dichter houdt zichzelf tegen het licht en zoekt door. Vanaf de grens tussen werkelijkheid en verbeelding. De waanzin is in iedereen.
Het werk van Sabine Kars biedt ruimte, roept vragen op. De vaak milde toon geeft meestal niet direct bij kennismaking de hevige lading prijs. Haar gedichten zijn meerduidig, intrigerend en indringend te noemen. Met poëtische precisie prikt ze in de huid, steekt er dan doorheen.

Boekpresentatie Hoofdkwartier
Zondag 22 december van 15.00 tot 16.30 uur wordt de sfeervolle gewelfde kelder van Uffie's, Houtmarkt 71, Zutphen, omgevormd tot 'hoofdkwartier'. Journalist en schrijver Sander Grootendorst gaat in gesprek met Sabine. Iedereen is welkom voor een hand, een glas en een al dan niet gesigneerde bundel. Inloop vanaf 14.30 uur.

Hoofdkwartier van Sabine Kars, 44 gedichten, uitgeverij de Kaneelfabriek, prijs 16,75 euro. Tijdens de presentatie 15,00 euro.

Omslag van het boek. Foto: PR