Kinderen kunnen deelnemen aan diverse workshops. Foto: PR
Kinderen kunnen deelnemen aan diverse workshops. Foto: PR

Volop activiteiten gedurende kerstvakantie in Musea Zutphen

ZUTPHEN - In de kerstvakantie is er van alles te doen in de Musea Zutphen. Van gratis speurtochten voor kinderen tot leuke workshops.

Jo Spier kleurwedstrijd voor kinderen
Kinderen kunnen meedoen met de Jo Spier kleurwedstrijd van de Musea Zutphen. De kleurplaten, gemaakt van illustraties van Jo Spier, zijn gratis op te halen bij de VVV, de Musea Zutphen en zijn te downloaden vanaf de website. Op zondag 22 december is een speciale kleur-dag voor alle kinderen die het leuk vinden om in de Musea Zutphen hun kleurplaat te komen inkleuren. Er zijn mooie prijzen te winnen van Faber-Castell om tekentalent te stimuleren. De kleurplaten kunnen t/m 10 januari ingeleverd worden bij de Musea Zutphen. Op 12 januari worden de winnaars bekend gemaakt.

Kidsworkshop ontwerp je eigen kalender
Een nieuw jaar, een nieuwe kalender. Onder begeleiding van kunstenaar Karin Kuiper ontwerpen kinderen een persoonlijke kalender en maken 'm helemaal af met mooie plaatjes, glitters en tekeningen. Op zondag 29 december kunnen kinderen binnenlopen bij de Musea Zutphen tussen 14.00 en 16.00 uur. Deelname 5 euro. Ter inspiratie bezoeken de kinderen de tentoonstellingen Alle dagen kunst en Jo Spier en de reclame. Beide tentoonstellingen laten zien dat kunstenaars naast vrij werk ook werk in opdracht maken, zoals boekomslagen, een beeld of een kalender.

Gratis rondleidingen
Elke laatste zondag van de maand kunnen bezoekers deelnemen aan gratis rondleidingen. Van 13.30 tot 14.30 uur in het Stedelijk Museum Zutphen. Van 15.00 tot 16.00 uur in Museum Henriette Polak. Enthousiaste rondleiders geven een verdiepende rondleiding over de tentoonstellingen in de Musea Zutphen. Op 29 december zijn de gratis rondleidingen in beide musea. Tip voor ouders en verzorgers, als de kinderen lekker aan het knutselen zijn.

Tabletgame Family Challenge
Families spelen in de kerstvakantie de (vernieuwde!) tabletgame Family Challenge in het Stedelijk Museum Zutphen. Op speelse wijze duiken ze in de roerige geschiedenis van Hanzestad Zutphen en wordt iedereen uitgedaagd om het 'Verhaal van Zutphen' te ontrafelen. Aan het eind van de tabletgame wacht nog een speciale verrassing. De tabletgame is geschikt voor families en gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar. In 1 uur beleef je het Stedelijk Museum Zutphen van een heel andere kant.

Gratis speurtochten
Ook deze vakantie zijn de gratis speurtochten beschikbaar voor alle kinderen en hun families. Kruip in de huid van de archeoloog' is de spannende speurtocht van het Stedelijk Museum Zutphen. Kinderen krijgen bij de balie een oude scherf, die echt door een archeoloog in Zutphen is gevonden. Een boekje met allerlei vragen en weetjes helpt ze om meer te weten te komen over hun scherf. 'Een koffer vol kunst' is de creatieve speurtocht van Museum Henriette Polak. Kinderen krijgen bij de balie een koffertje. In het koffertje vinden ze een boekje met allerlei activiteiten die ze in het museum kunnen doen. Spelletjes, tekenen en zelf een digitale tentoonstelling maken.

Tentoonstellingen
In de Musea Zutphen zijn twee bijzondere tentoonstellingen te zien deze kerstvakantie. Het Stedelijk Museum Zutphen toont Verleiden met een glimlach, Jo Spier en de reclame, over het reclamewerk van illustrator Jo Spier. Zijn tekenstijl is heel herkenbaar: treffend, vol humor en met een ongeëvenaard gevoel voor typografie. Spier werkte voor (inter)nationale bedrijven als KLM, NS en Heineken. Naast zijn reclamewerk, is het werk van tijdgenoten als Eppo Doeve en Ies Spreekmeester te zien. Ook is het werk van hedendaagse illustratoren te zien die raakvlakken hebben met het werk van Spier, onder andere Nanne Meulendijks, Ien van Laanen en TRIK.

Museum Henriette Polak toont 'Alle dagen kunst'. Veel kunstenaars uit de collectie hebben naast vrij werk ook toegepaste kunst in opdracht gemaakt: van penningontwerp tot boekomslagen tot beelden in de openbare ruimte van Polakkunstenaars als Charlotte van Pallandt, Wendelien Schönfeld, Nicolaas Wijnberg, Nan Platvoet en Herman Berserik. De hedendaagse toevoeging komt van Barbara Broekman. In de tentoonstelling worden haar monumentale wandkleedontwerpen voor het Paleis van Justitie in Amsterdam getoond. In haar werk versmelten figuratie en abstractie, autonome en toegepaste kunst, tijdelijke en tijdloze kunst.


www.museazutphen.nl