Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl
Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl

Gemeente wil betere spreiding van Zutphense evenementen

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil een betere spreiding van evenementen in de stad. Nu concentreren evenementen in Zutphen zich meestal op en rond de drie markten. Een betere spreiding over de stad en op de kalender moet de balans tussen leefbaarheid en levendigheid verbeteren. Met de evenementenkalender van 2020 maakt de gemeente hiermee een eerste stap.

Door Alize Hillebrink

Zutphen kent veel meer mooie locaties die nu niet of nauwelijks worden gebruikt en die wel geschikt zijn voor het organiseren van evenementen, vindt de gemeente. Dit was één van de redenen om te kijken naar verplaatsing van de kermis naar de IJsselkade, maar door tegenstand van omwonenden is dat niet gelukt. Door een betere spreiding van evenementen in de stad hoopt de gemeente op een betere balans tussen leefbaarheid en levendigheid. Zo wordt het Bevrijdingsfestival van 2020 verplaatst naar het 's-Gravenhof en komt er geen muziek op de Groenmarkt bij de doorkomst van de Roparun. Ook komen er een aantal nieuwe evenementen op locaties buiten de Groenmarkt, Houtmarkt en Zaadmarkt.

Nieuwe evenementen
Naast een betere spreiding van locaties, wil de gemeente ook een betere verdeling van evenementen door het jaar heen. Op de kalender van komend jaar staan tevens een aantal nieuwe, aansprekende evenementen zoals het Wine & Food Festival The Taste of Zutphen in de Walburgiskerk, het Hakunama Tentfeest in Warnsveld, FestiLake bij het Bronsbergermeer en het culinair en cultureel festival Zutphen Proeft in het Vogelpark.

In de binnenstad van Zutphen mogen maximaal acht evenementen met 85 dB(A) plaatsvinden en elf evenementen met 75 dB(A). DB(A) is de eenheid waarin de sterkte van het geluid wordt weergegeven, ook wel decibel genoemd. In totaal zijn voor zeven dagen aanmeldingen gedaan voor evenementen met 85 dB(A). De Zomerfeesten zijn voor vier dagen aangemeld maar vinden al een aantal jaren op drie woensdagen plaats. Daarnaast is Koningsdag Zutphen, het Bevrijdingsfestival en de Nationale Bokbierdag in deze geluidscategorie aangemeld. Het totaal komt het aantal evenementen met 85 db(A) in de binnenstad op zes.

In Centrum/De Hoven is maximaal één evenement met 85 dB(A) toegestaan. Omdat het Heufs Volksfeest volgens de gemeente onder de geluidsnorm van 75 db(A) blijft wordt het Pathfinder Festival met categorie I opgenomen. In Warnsveld mogen maximaal vier evenementen in geluidscategorie I plaatsvinden en er zijn aanmeldingen gedaan voor vier dagen. Het nieuwe Hakunama Tentfeest en het Dorpsfeest Warnsveld van drie dagen zijn in deze geluidscategorie op de kalender opgenomen. Op de locatie Bronsbergen mogen maximaal vier evenementen met geluidscategorie I plaatsvinden. Er zijn aanmeldingen gedaan voor vier dagen, namelijk het muziekfestival Warnsveld Open Air van twee dagen en het nieuwe dance-event FestiLake van twee dagen. Het geluid bij evenementen aan het Bronsbergermeer is bij de gemeente een aandachtspunt. Water draagt geluid goed en mede hierdoor leidt dat tot klachten over geluidsoverlast vanuit de Zuidwijken/Leesten en park Bronsbergen. Toch vindt de gemeente maximaal vier keer een evenement op deze locatie in deze geluidscategorie acceptabel.

Op de hoogte blijven van de evenementen voor 2020? Via een kalender op www.zutphen.nl is per dag te zien welke evenementen er zijn.