Gezellig winkelen

Vorige week schreef ik dat de hele familie Bombeld begin december een dagje is gaan winkelen in Newcastle. Na dat verhaal kreeg ik van bekenden een paar meewarige blikken toegeworpen. Voor de gezelligheid met drie dames een dagje shoppen? Ik begrijp die verbaasde blikken niet, met een dagje winkelen doe je mij een groot plezier. Nog sterker, als mevrouw Bombeld met een vriendin wil gaan winkelen voel ik mij bijna bedrogen.

Er is slechts één ding dat ik niet leuk vind aan winkelen en dat is een betaalde parkeerplaats. Maar daarna begint het genieten van winkelstraten, het winkelend publiek en de prachtige etalages. In de kledingwinkels voor dames hebben we altijd een verschillende route. Gaat mevrouw Bombeld links, dan ga ik rechts. En onafhankelijk van elkaar gaan we dan opzoek. Mijn voorkeur gaat niet zelden uit naar datgene dat de paspoppen dragen. Want ik ga ervanuit dat de winkelier de mooiste collectie opvallend wil presenteren. En zo halverwege de winkel, als we elkaar weer tegenkomen, wijs ik haar op de mooiste combinaties. Maar ja, zoals veel vrouwen zijn, zo wil mevrouw Bombeld altijd even verder kijken of er elders nog meer moois te koop is. Geen probleem, ik kijk rustig mee.

Als ik de vrouwenafdeling wel heb gezien verplaats ik mij met veel interesse naar de afdeling heren. Vaak een of twee verdiepingen hoger of weggestop in de kelder. Als mevrouw Bombeld uitgekeken is komt ze mij gewoon halen en gaan we op weg naar de volgende shop.
En helemaal in deze donkere dagen voor de kerst kan ik helemaal mijn hart ophalen in de binnenstad. Feestverlichting in de straten, prachtig versierde etalages en warm aanvoelende winkels, ik vind het geweldig. Ik kijk naar het aanbod, maar ook naar het plafond, het winkelinterieur, de verlichting en de vloer. Het valt mij vanbuiten al op als een winkel niet goed is verlicht en een vieze vloer draagt ook niet bij aan prettig winkelen. In grote steden, bij winkels als Hennes en Mauritz, is het vaak een grote bende. En altijd op de vrouwenafdeling, wat gooien de bezoekers daar ongelofelijk veel kleding ongeïnteresseerd van zich af. En vaak ligt er nieuwe kleding op de grond of over de kledingrekken. Ik vind dat eigenlijk bizar. Laten ze een voorbeeld nemen aan de heren, op die afdeling is het altijd stukken netter.

Het is overigens niet allemaal rozengeur en maneschijn bij het kopen van kleding. Ik heb namelijk vaak geluk en slaag bijna altijd in de eerste winkel. Met mevrouw Bombeld is dat anders, ze kan niet snel iets passends vinden. Maar ook dat is geen probleem, dan gaan we een weekje later weer gezellig op pad.