Prado Museum. Foto: PR
Prado Museum. Foto: PR

Dwalen door het Prado Museum

ZUTPHEN - Dit jaar viert het Prado in Madrid zijn tweehonderdste verjaardag. Ter gelegenheid hiervan kun je vanuit je bioscoopstoel een rondleiding krijgen door dit wereldberoemde museum, dat jaarlijks drie miljoen bezoekers trekt. De documentaire The Prado Museum: A Collection of Wonders uit de reeks Arts in Cinema is op zondag 29 december om 11.00 uur te zien in het Luxor Theater.

Jeremy Irons
Geschiedenis verteld door kunst, zo zou je de documentaire het best kunnen omschrijven. Acteur en Oscarwinnaar Jeremy Irons is de gids die de werken toelicht en in een context plaatst. Dwalend door de zalen gidst hij het publiek door zes eeuwen Spaanse geschiedenis. De geschiedenis wordt verteld via de achtduizend kunstwerken die in dit imposante museum te vinden zijn en de verhalen achter deze kunstwerken.

Geschiedenis van Spanje
Een schilderij bestaat uit canvas, kleur, materie en vorm, maar het toont ook het verhaal van de mannen en vrouwen die erop afgebeeld staan en hun gevoelens. Het biedt bovendien inzicht over de achtergrond van schilders, vorsten en hun paleizen, oorlogen en dynastieën, welvaart en misère. De meesterwerken van onder anderen Velázquez, Rubens, Titiaan, Bosch, Goya en El Greco staan zo niet alleen als object centraal, ze illustreren samen ook de geschiedenis van Spanje.

Arts in Cinema
Arts in Cinema is een serie spraakmakende documentaires over internationale top-exposities en bevlogen kunstenaars. Deze documentaires zijn verweven met biografieën en bieden, direct vanuit musea, exclusieve beelden achter de schermen. De films zijn informatief, toegankelijk en onderhoudend en bieden een meeslepende, filmische reis langs ’s werelds meest geliefde kunst en hun makers.

Kaartjes en reserveringen aan de kassa of via de website.


www.luxorzutphen.nl