Inwoonster wil vuurwerkvrije zones in Zutphen. Foto: Liesbeth Spaansen
Inwoonster wil vuurwerkvrije zones in Zutphen. Foto: Liesbeth Spaansen

Inwoonster start petitie voor vuurwerkvrije zones in Zutphen

ZUTPHEN - Oud & Nieuw is voor de één een heerlijk feest, voor anderen een drama vol stress voor mens en dier. In veel gemeentes zijn vuurwerkvrije zones aangewezen. Rond verzorgingshuizen, ziekenhuizen, parken, kinderboerderijen en in buurten waar inwoners dit wensen. Zutphen heeft geen vuurwerkvrije gebieden en daar neemt de Zutphense Elze Boshart geen genoegen mee.

Door Alize Hillebrink

Elze Boshart wil dat de gemeente Zutphen ook vuurwerkvrije zones instelt. Daarom startte ze dit weekend een petitie voor invoering van vuurwerkvrije zones in Zutphen. "De gemeente Zutphen denkt dat er geen behoefte is aan vuurwerkvrije zones in de stad," zegt ze. Met de petitie wil ze aantonen dat veel mensen wel degelijk minder vuurwerk willen.

Boshart vraagt iedereen die minder vuurwerk wil de petitie te tekenen. "Ik wil de gemeente laten zien dat veel mensen wel degelijk minder vuurwerk willen." De teller staat op dit moment op vijfhonderd handtekeningen. Tekenen kan via: https://petities.nl/petitions/vuurwerkvrije-zones-in-zutphen?locale=nl

Geen handhavingscapaciteit
De gemeente Zutphen kan vuurwerkvrije gebieden aanwijzen, maar doet dit niet omdat er te weinig handhavingscapaciteit is. Gevraagd naar het aantal klachten van vuurwerkoverlast er per jaar binnenkomen bij de gemeente zegt een woordvoerster: "De afgelopen jaren hebben we zo'n twee of drie klachten van vuurwerkoverlast ontvangen." Het aantal klachten blijft volgens de gemeente jaarlijks ongeveer gelijk. "Afgelopen vrijdag 13 december kregen we één concreet verzoek waarin kenbaar werd gemaakt dat er behoefte is aan vuurwerkvrije zones."

Vuurwerkafval
Vuurwerkafval is een andere bron van ergernis. In Zutphen zijn inwoners niet verplicht hun vuurwerkafval op te ruimen "maar", zegt de woordvoerster, "er wordt van inwoners verwacht dat ze geen afval op straat achterlaten en dit zelf opruimen."

De gemeente

Zutphen kan

vuurwerkvrije

gebieden

aanwijzen,

maar doet

dit niet omdat

er te weinig

handhavings-

capaciteit is

50 cent voor een zak vuurwerkafval
Vuurwerkresten kunnen op 2 januari bij Circulus Berkel worden ingeleverd voor geld. Elke volle zak levert 0,50 cent op. Door mee te doen lever je niet alleen een bijdrage aan een schone buurt maar help je te voorkomen dat er vuurwerkslachtoffers vallen omdat zogenaamde 'weigeraars' die niet ontstoken zijn soms op straat achterblijven.

De locaties waar de zakken met vuurwerkafval kunnen worden ingeleverd zijn te vinden op de website van Circulus Berkel en op flyers die worden verspreid via de vuurwerkverkooppunten.