The Robber Symphony. Foto: PR
The Robber Symphony. Foto: PR

Oude kersttraditie in ere hersteld

ZUTPHEN - Friedrich Fehérs magische muziekfilm De Roverssymfonie (1936) is een van de langstlopende titels die ooit in Nederland vertoond is. De film werd begin 1940 in Nederland uitgebracht en zou (met uitzondering van de oorlogsjaren) tot diep in de jaren zestig van de vorige eeuw met kerst op het programma staan van de Amsterdamse bioscoop De Uitkijk. Op vrijdag 27 december blaast Luxor deze mooie oude kersttraditie nieuw leven in. Luxor vertoont beide films in een tweeluik, in aanwezigheid van K. Schippers en Saskia van Schaik. Aanvang 17.00 uur (Requiem voor een film) en 20.00 uur (The Robber Symphony).

Op het eerste gezicht is De Roverssymfonie een absurde vertelling over de jacht op een schat. Een jonge pianist ontdekt dat er gestolen geld in zijn piano is verstopt door de bende van de Zwarte Duivels. Als zijn moeder wordt gearresteerd, vlucht hij met het geld de bergen in. Maar de Oostenrijks-Joodse acteur en regisseur Fehér bouwde het verhaal van de film op langs muzikale lijnen en filmde er fantasievolle, soms surrealistische beelden bij. Bovendien schreef hij zelf de muziek, die hij liet uitvoeren door het London Symphony Orchestra. De soms hilarische muzikale en visuele grappen maakten De Roverssymfonie tot een tijdloze publiekslieveling.

Bombardement
Direct na de première van De Roverssymfonie in De Uitkijk in 1940 werd de film door de Duitsers verboden. Het oorspronkelijke negatief van de film verbrandde in Londen tijdens een bombardement. De Uitkijk slaagde er in om uit het materiaal dat ze nog bezaten in 1946 een nieuwe kopie samen te stellen. De Roverssymfonie werd op den duur een groot succes, niet in de laatste plaats vanwege de muziek. De film kreeg een cultstatus; het werd traditie om de film iedere kerst te gaan zien. De film werd in De Uitkijk pas van het programma gehaald toen hij helemaal kapot gedraaid was. Gelukkig werd later in Groot-Brittannië een goed geconserveerde versie teruggevonden.

Wonderbaarlijk
Eind jaren tachtig ging schrijver K. Schippers, die De Roverssymfonie als kind jaarlijks in De Uitkijk zag, samen met researcher Saskia van Schaik en regisseur Cherry Duyns op zoek naar het verhaal achter deze bijzondere film. Wie was Friedrich Fehér? Wat is er van hem geworden? Hun zoektocht leverde het docudrama Requiem voor een film op, een verhaal dat al even wonderbaarlijk is als De Roverssymfonie zelf.

Kaartjes en reserveringen aan de kassa of via de website.


www.luxorzutphen.nl