Stichting Perspectief staat voor grote opgave

Subsidie in drie jaar tijd met bijna een miljoen afgebouwd

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - De Zutphense welzijnsorganisatie Perspectief staat voor een grote bezuinigingsopgave. In drie jaar tijd wordt de subsidie van de gemeente Zutphen met bijna een miljoen euro afgebouwd. Daarnaast moet zij inhoudelijk vernieuwen, vindt de gemeente.

In een vraagdocument stelt de gemeente welke rol en dienstverlening zij vanaf 2021 van Perspectief verwacht. Naast de bezuinigingsopgave wil de gemeente inhoudelijke vernieuwingen. "We werken aan een inclusieve samenleving en dat betekent een andere manier van omgaan met inwoners," zegt de gemeente. Een inclusieve gemeente is een stad of dorp waar iedereen kan meedoen, maakt niet uit wat je leeftijd, culturele achtergrond, gender, inkomen, talenten of beperkingen zijn.

Ook wil de gemeente Zutphen dat inwoners in staat zijn voor zichzelf te zorgen. "We geloven in, en vertrouwen op de kracht van inwoners." Om dit te bereiken is volgens de gemeente een inhoudelijke kanteling van de dienstverlening nodig. "De doelstelling van maatschappelijke partners moet zijn om zichzelf overbodig te maken." Het motto van Stichting Perspectief, "Brug naar eigen oplossingen" sluit volgens de gemeente naadloos op deze gedachte aan.
Stichting Perspectief staat voor sociaal werk, mantelzorgondersteuning en jongerenstraatcoaches. Andere onderdelen van de welzijnsorganisatie zijn de sociale wijkteams, de Vrijwilligerscentrale Zutphen en Buurtservice Zutphen. Deze kunnen ondanks de forse bezuinigingen blijven voortbestaan, maar zullen anders moeten worden ingericht.

Voor de diensten van Buurtservice ziet het er wel somber uit. De gemeente wil de specifieke subsidie die Buurservice krijgt afbouwen. Volgens Perspectief zal dit ten koste gaan van de ondersteuning van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, want zonder financiƫle middelen is dit volgens Perspectief niet mogelijk.

"Het ambitieniveau van de gemeente aan Perspectief is hoog," zegt directeur-bestuurder Jorinde Klungers van Perspectief. "Het belang om de sociale basis samen met inwoners te versterken onderschrijven we, maar de grote uitdaging is hoe we hier met deze forse bezuinigingsopgave uitvoering aan gaan geven."

Na intensieve, goede gesprekken in de afgelopen weken met de gemeente is de organisatie van plan met energie en vertrouwen vorm te geven aan de nieuwe opgaven voor de komende jaren. Klungers: Wij zullen de gemeente een goed aanbod doen, passend bij de vraag en de beschikbare middelen. In maart 2020 verwachten we duidelijkheid te geven over wat dit voor inwoners betekent."