Cello Academie Zutphen geeft twee concerten in Dat Bolwerck

ZUTPHEN - De Cello Academie Zutphen geeft onder leiding van cellist Jeroen den Herder twee concerten in Dat Bolwerck met een Cello Octet. Concerten waarvan de inkomsten naar de studenten van de Academie gaan, als ondersteuning voor het volgen van masterclasses gedurende het jaar. De avonden brengen een ontmoeting teweeg tussen de acht cellisten en het publiek in een door Jeroen den Herder samengesteld virtuoos programma.

Voor zaterdag 14 december heeft Jeroen den Herder componist Will Hoogakker uitgenodigd. Hoogakker maakte een compositie voor acht cello's: 'Music for eight cellos'. Het stuk is een continuüm waarin voortdurend verschillende schakeringen, als het ware gebeurtenissen, te horen zijn. Toch is er een plan, wellicht een doelgerichtheid te horen. Het Cello Octet laat vervolgens aan het einde van het concert 'Music for eight cellos II' klinken. Een achterstevoren versie van 'Music for eight cellos'. Een andere beleving, het is als het ware een route die op de terugreis anders ervaren wordt dan op de heenreis terwijl het toch dezelfde weg is. De herkenningspunten hebben een andere plek in de tijd. Kenmerkend voor de muziek van Hoogakker is zijn onafhankelijkheid in het componeren en een eigenzinnige, intuïtieve 'eigenheid', gecombineerd met een sterk gevoel voor structuur, die bij elke compositie weer anders is.

Zaterdag 18 januari staan Bachianas Brasileiras nr. 1 van Heitor Villa-Lobos, Violoncelles, vibrez! van Giovanni Sollima, Serenata van Piatti en Hongaarse rapsodie van David Popper op het programma. Als er iets verrassend is aan een cello ensemble is het wel dat het klinkt als een kamerorkest. De omvang van het toonspectrum van één cello is gelijk aan dat van alle typen zangers in een koor. Vandaar dat er veel opera-achtige scenes voor cello zijn gecomponeerd, niet in de laatste plaats door grote cellisten uit het verleden. De Bachianas Brasileiras mag wel ongeveer het meest bekende werk worden genoemd voor cello ensemble. Kenmerkend zijn de schitterende melodieën die de cellisten op het hart zijn geschreven. Tezamen met de andere composities van grote cellisten als Popper en Sollima is het een avond met veel afwisseling, waarin virtuositeit een hoofdrol speelt. Een energieke start van het nieuwe jaar.

Het concert bijwonen kan op 14 december en 18 januari in Dat Bolwerck aan de Zaadmarkt 112 in Zutphen, steeds vanaf 20.00 uur. De entreeprijs bedraagt 15 euro; reserveren is verstandig en kan via xera@datbolwerck.nl.