Met zijn groene achtergrond, wordt Niels Harvelt vooral warm van het opzetten van groene en sociale projecten. Foto: Meike Wesselink
Met zijn groene achtergrond, wordt Niels Harvelt vooral warm van het opzetten van groene en sociale projecten. Foto: Meike Wesselink Foto:

Investeer in eigen kerstboom op park Helbergen

ZUTPHEN - Wat is er nu leuker dan een geurende kerstboom met kluit in je huis? Maar wat doe je met de boom als Driekoningen zich weer aandient? Zelf planten natuurlijk! Dat mag op woensdag 8 januari en zondag 12 januari op de kerstboomgaard op park Helbergen.

Door Meike Wesselink

Stadsboer Niels Hartvelt zorgt persoonlijk het hele jaar voor jouw boom. Als Kerst zich dan weer aandient, mag je de boom zelf uitgraven voor het nieuwe seizoen. "Bomen terugplanten is leuk en goed voor het milieu", aldus Hartvelt die afgelopen voorjaar neerstreek in Zutphen en als moleculair bioloog en biodynamisch landbouwer vol eigenwijze groene en sociale plannen zit. "Van Jan Schenk van de permacultuurtuin heb ik een stuk grond beschikbaar gekregen voor de kerstbomen en ik stel me voor dat het een gezellig samenzijn wordt met een drankje en een muziekje en dat we samen die bomen in de grond zetten en eventueel labelen." Gemeente Zutphen draagt het initiatief in ieder geval alvast een warm hart toe. Roel Hekkelman van de gemeente maakt zelfs een speciale ronde langs de inleverpunten om bomen met kluist er tussenuit te pikken voor het adoptieproject. Hij juicht het burgerinitiatief toe. "Een kostendekkend verhaal wordt het zeker niet, maar het is al heel waardevol als mensen een beetje willen nadenken over hun kerstboom en wat ermee te doen. Het adopteren van de boom kost 25 euro per jaar. "Wij zorgen dan met onze vrijwilligers voor een verzorging op geheel ecologische wijze. De bomen die geplant worden mogen niet groter dan 1,5 à 2 meter zijn. Dat heeft te maken met het wortelstelsel dat wordt afgestoken om de boom in een pot te laten passen. Is een boom groter dan twee meter, dan is de overlevingskans niet heel realistisch omdat het wortelstelsel dan gewoonweg te klein is. Ik ben nog aan het uitzoeken wat zo'n boom precies aan verzorging nodig heeft. Daarvoor ga ik te rade bij Jan van Arragon. Planten en het daarbij laten, is in ieder geval niet voldoende. Mensen die willen helpen om de kerstboomgaard mogelijk te maken en zin hebben om de handen uit de mouwen te steken, zijn zeer welkom."

Mensen kunnen bij het uitzoeken van een boom zelf al heel wat doen. Je kunt ervoor kiezen de boom van dichtbij te halen om op die manier nog een enigszins duurzame kerst in huis te halen. Soms kun je er zelf op toezien dat de wortel van de boom zoveel mogelijk intact blijft, doe dat dan.

Laat de boom

wennen aan

de

temperatuur

Ook is het handig om de boom te laten wennen aan de temperatuur binnenshuis, door hem eerst een dagje in de schuur of in de garage te laten staan. Voor de hand liggend misschien, maar ook heel belangrijk is het om de boom geregeld water te geven. Wil je een plekje op Helbergen, meld je dan aan via onderstaand adres. Wees er snel bij want er is maar een beperkt aantal plekken.

Verbinding
Niels Hartvelt is een man van de verbinding. Hij houdt van een prettige sfeer en vindt het leuk om mensen bij elkaar te brengen. Zo organiseert Niels al een aantal jaren mannencirkels. Geheel onbezoldigd, zoals hij zelf zegt, begeleidt hij zo drie groepen mannen per maand. "In een veilige setting bespreken we zaken waar de mannen zoal tegenaan lopen en wat ze willen veranderen. Zo kan het zijn dat ze samen daden stellen of elkaar coachen. Maar welke weg het ook gaat, de bijeenkomsten zijn op basis van vertrouwen en respect en daarom werkt het goed. De mannencirkels maken onderdeel uit van een internationale onderwijsorganisatie Mankind Project (MKP). Geïnteresseerden kunnen zich laten informeren via onderstaand e-mailadres.

Autocoureur
Welke weg Niels zelf gaat, kan hij nooit goed voorspellen. Lange tijd was hij autocoureur. Ook managede Niels raceteams. Trainingen in de automotive-industrie geeft hij nog steeds. Een heel duurzame kant zit er ook aan Harvelt die betrokken was bij de totstandkoming van de aardehuizenproject in Olst. Ook verdiepte Niels zich in het fenomeen voedselbos. Dat deed hij onder andere voor Utopia, het voedselbosproject dat tijdens de Floriade 2022 tentoongesteld wordt. Nu wil Niels zelf een voedselbos aanleggen. In Loenen heeft hij een stuk grond op het oog waar hij begin volgend jaar wil starten met het aanplanten van fruitbomen en notenbomen. Particulieren kunnen dan beleggen in het voedselbos en het bos gebruiken als recreatieruimte en om er uit oogsten. "Het is echt zoeken naar de juiste balans, want uiteindelijk gaat het toch gewoon om geld, er moet toch een afzienbare terugverdientijd gerealiseerd worden. Als we de juiste manier vinden, dan kunnen we op veel grotere schaal landbouwgrond inzetten voor voedselbossen, dat zou fantastisch zijn." Een bos dat zich helemaal op eigen kracht kan ontwikkelen, waar je af en toe iets uit oogst, waar dieren hun voedsel vinden en waar je aan onderhoud niet veel hoeft te doen: dat ziet Niels als een prachtige manier om de monocultuur in Nederland te doorbreken en mooie verbindingen tussen mensen te kunnen bewerkstelligen. "Loenen zie ik dan ook echt als een pilotproject. Als we eenmaal weten hoe het werkt dan kunnen we het verder uitrollen."

Zutphen
Op zoek naar een geschikte school voor zijn zoon, ontdekte Hartvelt dit voorjaar Zutphen. Een duidelijk gevoel van thuiskomen kwam over hem heen. Nog iedere dag ontdekt Niels nieuwe dingen en nieuwe mensen in de stad. De kerstbomenactie is dan misschien zijn eerste, maar het is vast niet het laatste project waarvan je zult horen.


destadsboer@gmail.com