Foto: PR
Foto: PR Foto:

Burgemeester bezoekt loges

ZUTPHEN - Afgelopen donderdag was burgemeester Annemieke Vermeulen te gast in de gezamenlijke zitting van Graafschaploge van de Odd Fellows en de Vrijmetselaarsloge Karel van Zweden ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Odd Fellows en de vijftigjarige vriendschap tussen beide loges. De gezamenlijke zitting was een plechtig gebeuren: de burgemeester was gekleed in een prachtige goudkleurige robe met bijpassende ambtsketen en de heren in een smokingkostuum of een kostuum met een zwaluwjasje.

De avond werd geopend met het welkomstwoord van de Voorzittend Meester van de Odd Fellows, dhr. Jager, waarin hij de wereld vergeleek met een spiegel die de vrolijkheid en triestheid weerspiegelt, zoals wij ook kijken in de spiegel om onszelf het uiterlijk en innerlijk te peilen. De opening van de avond werd gevolgd door een bouwstuk van een vrijmetselaar over de overeenkomsten en verschillen tussen beide broederschappen. Een opvallende overeenkomst is dat beide broederschappen werken aan een betere wereld, te beginnen bij zichzelf. Een verschil: Odd Fellows doen veel donaties aan armlastige organisaties en zwakkeren in de samenleving, een opdracht van hun oprichter Thomas Wildey. Andere verschillen: de symbolen van de vrijmetselaars verwijzen naar hun herkomst: de ruwe steen die moet worden bewerkt – de mens die werkt aan zichzelf-, de passer en de driehoek, die van de Odd Fellows naar de pijlenkoker met het idee dat vele pijlen samen bijna onbreekbaar zijn – dus samen zijn ze sterk, terwijl een enkele pijl gemakkelijk te breken is. Beide loges verheugen zich in een groeiend aantal leden. Mevrouw Vermeulen genoot zichtbaar van de sfeer en met name van de prachtige muziek, die de onderdelen van de avond verbond. De broeders van de loges zelf voelden zich vereerd met het bezoek van de burgermoeder.


Euthanasie, hoe zit dat nu?

ZUTPHEN - Het thema bij Café Doodgewoon, ontmoetingsplek in regio Zutphen waar thema's over palliatieve zorg besproken worden, op donderdag 12 december luidt: 'Euthanasie, hoe zit het nou precies?'. De bijeenkomst is van 14.15 tot 16.00 uur (inloop 14.00 uur) in Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106 in Zutphen. De toegang is gratis.

Er wordt veel gesproken en geschreven over euthanasie, maar weten we voldoende wat dit inhoudt? Aan welke voorwaarden moet worden voldaan? Wat moet er besproken worden met de dokter en de naasten? Moet ik een wilsverklaring te maken? Deze vragen komen aan de orde. En er is gelegenheid om uw vragen te stellen en in gesprek te gaan met elkaar. Gastspreker is Michiel Marlet, arts bij Expertisecentrum Euthanasie (nieuwe naam voor de Levenseindekliniek).


netwerkpalliatievezorg.nl/achterhoek


Volkskerstzangdienst

ZUTPHEN - Op zaterdagavond 21 december houden een aantal Zutphense kerken de jaarlijkse volkskerstzangdienst in de Walburgiskerk. De aanvang is 19.30 uur en de kerk is open vanaf 19.00 uur. De leiding van deze avond is in handen van de heer Marco Vermin. Hij is betrokken bij Globalrize, een organisatie die het evangelie via internet en sociale media verspreidt. Hij gaat regelmatig voor in zijn thuisgemeente of andere gemeenten. Het thema van de meditatie is: 'Kom in het licht, Hij roept je'. Verder wordt er op deze avond veel gezongen. Medewerking wordt verleend door het Christelijk Gemengd Koor 'Halleluja' uit Doetinchem. Het orgel wordt bespeeld door de heer Erik Bakker, en het koororgel door mevrouw Joline Stockhorst. Trompettist is de heer Lukas Ebbers. Na afloop kan er worden nagepraat. Iedereen is welkom.

Foto: PR