Messiaens 'La Nativité du Seigneur' wordt uitgevoerd door organist Johan Luijmes. Foto: PR
Messiaens 'La Nativité du Seigneur' wordt uitgevoerd door organist Johan Luijmes. Foto: PR Foto:

Dromen als Messiaen

ZUTPHEN - Wat als je klanken niet alleen hoort, maar ook ziet in kleur? De Franse organist en componist Olivier Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij zijn stukken componeerde. In 'Dromen als Messiaen', dat op vrijdag 13 december om 20.00 uur in de Walburgiskerk plaatsvindt, duik je voor even in deze bijzondere wereld waar klank en kleur samengaan. Een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op het orgel zelf.

Messiaens 'La Nativité du Seigneur', uitgevoerd door organist Johan Luijmes, is gebaseerd op het kerstverhaal, en klinkt als nooit tevoren. De live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van 'La Nativité du Seigneur' in 1936. De kleuranimaties in 'Dromen als Messiaen' worden gegenereerd op basis van de specifieke klankkleuren van het Baderorgel en gerealiseerd door audiovisueel componist Marcel Wierckx.

Johan Luijmes studeerde orgel bij Bert Matter aan de Hogeschool voor de kunsten te Arnhem. Hij heeft nu een internationale concertpraktijk en is artistiek leider van het Orgelpark in Amsterdam. Johan Luijmes heeft een bijzonder voorliefde om orgelconcerten te verrijken met elementen uit andere disciplines. Het feit dat Messiaen intuïtief klank en kleur verbond inspireerde Luijmes tot 'Dromen als Messiaen'.

Entree 15 euro. Voor meer informatie en voorverkoop, zie de website.


baderorgel.nl