Tina Visch (l) en Wilma Sybrandy vonden elkaar in hun streven dat het menselijk wel en wee een warm hart toedraagt. Foto: Eric Klop
Tina Visch (l) en Wilma Sybrandy vonden elkaar in hun streven dat het menselijk wel en wee een warm hart toedraagt. Foto: Eric Klop Foto:

Verbinding troef bij kerstmarkt Heelhuus

Gezondheids- centrum slaat 12 december drie vliegen in een klap

Door Eric Klop

WARNSVELD – De eerste editie, vorig jaar, was een succes. Dus houdt het Warnsveldse gezondheidscentrum Heelhuus donderdagavond 12 december opnieuw een kerstmarkt. Waarmee dan bovendien het eerste lustrum wordt gevierd en een samenwerkingsproject met Buddy to Buddy als het ware van start gaat.

"Onze kerstmarkt heeft plaats voor iedereen die bij het Heelhuis betrokken is", steekt mede-eigenaar Tina Visch van wal. "Als een soort 'dankjewel'. Een feestje, vol gezelligheid met een hapje en een drankje. Men gaat de verbinding met elkaar aan. Het sociale aspect is in deze donkere dagen heel belangrijk."

Wilma Sybrandy, die als natuurvoedingstherapeut en hormoonspecialist in het Heelhuus een steentje bijdraagt aan de activiteit, vult aan: "Het is voor een therapeut goed om in een andere setting contact met cliënten te hebben. Zo voelen zij zich extra gezien en gehoord. En zelf doe je er ook nog eens nieuwe inspiratie mee op."

De kerstdagen en de mijlpaal van het eerste lustrum; voor het sinds het najaar van 2014 op de Gaikhorst 2 gevestigde Heelhuus reden genoeg voor een feestje 'met elkaar'. Maar er is meer waarin een stuk verbinding een rol speelt. Richting Buddy to Buddy, het Zutphense initiatief dat sinds 2015 Nederlanders en nieuwkomers met elkaar in contact brengt en daartoe vijf keer per jaar een zogenoemd matchingsdiner houdt. "Hierin vindt een koppeling plaats", licht Wilma Sybrandy, naast haar therapeutische werkzaamheden ook stuurgroeplid van Buddy to Buddy, toe.

Eerste lustrum,

kerstmarkt en

samenwerking

Buddy to

Buddy

"Deze ontmoeting leidt tot een matchingsronde waarin beide partijen gedurende vier maanden een op een elkaars wereld leren kennen en begrijpen. Dat bevordert integratie en neemt eventuele vooroordelen weg. Een absolute win-winsituatie. Zo'n matchingsronde kost echter geld. Daarom willen we daar bedrijven bij betrekken. Samen met Optisport Health Club in Warnsveld is het Heelhuus bij het matchingsdiner in februari de eerste. Tijdens de kerstmarkt willen we die verbinding alvast laten zien."

"Een van onze motto's luidt dat de mens centraal staat", verklaart Tina Visch de participatie van het Heelhuus in de doelstellingen van Buddy to Buddy. "Ook voor ons maakt het niet uit wie en hoe je bent en, niet te vergeten, waar je vandaan komt." Tijdens de kerstmarkt zijn dan ook vluchtelingen die in het Zutphense AZC verblijven en statushouders die inmiddels elders in de stad wonen van de partij. Visch: "Een van hen houdt een praatje, een ander zorgt voor live-muziek. En wie weet komen er hapjes uit de keuken van nieuwkomers. Maar voorop staat voeding van de ziel. Hoe waardevol de echte verbinding met elkaar is. Tussen cliënt en therapeut en tussen therapeuten of cliënten onderling. En dus ook naar nieuwkomers toe."

De kerstmarkt op 12 december in en onder het doek van een tent voor de entree van het gezondheidscentrum duurt van 19 tot 21.30 uur. Her en der maken kraampjes van de activiteit een echte markt. Hier kunnen producten van onder meer bakkerij Van Zuylen, slagerij Van Dam en wijninkoper Neeleman worden geproefd en gekocht. Ook ligt een door Buddy's vervaardigd setje nieuwjaarskaarten klaar voor bezoekers die zich à 3 euro per maand aanmelden als 'Vriend van de stichting Buddy to Buddy'. De toegang tot het feestje is gratis. Een aankondiging van de komst via www.heelhuus.nl\kerstmarkt2019 stellen Tina Visch en Wilma Sybrandy op prijs. "Maar het moet niet." Zij beloven echter dat van tevoren aanmelden wordt beloond met een cadeautje dat extra licht in het leven brengt.