Ongedwong- en Frans spreken of oefenen

ZUTPHEN - Voor liefhebbers van de Franse taal organiseert Alliance Française Zutphen op vrijdag
29 november tussen 17.00 uur en 19.00 uur weer een Café Français in het souterrain van Grand Café de Courant, Houtmarkt 66 te Zutphen. Dé kans voor alle liefhebbers van de Franse taal om gezellig en informeel, onder het genot van een drankje, met elkaar Frans te spreken over allerlei onderwerpen.

Een Café français is vaak de enige gelegenheid om ongedwongen Frans te spreken of te oefenen. Een mooie kans om je Franse kennis in praktijk te brengen. Tussen 17.00 uur en 19.00 uur is er vrije inloop voor iedereen die graag wat Frans wil spreken, ook beginners en scholieren zijn deze middag van harte welkom. Je hoeft geen lid te zijn of een cursus te volgen om van deze gezellige middag te genieten.

Toegang is voor iedereen geheel gratis, consumpties zijn voor eigen rekening.


Middagpauze- viering

ZUTPHEN - Elke donderdag wordt in de Lutherse kerk aan de Beukestraat een korte kerkdienst gehouden, van 12.15 tot 12.30 uur, voor iedereen toegankelijk. Maar de viering van donderdag 28 november zal een bijzonder karakter krijgen. Dan staat de dienst in het teken van het Advent en het begin van een nieuw kerkelijk jaar.

Er is zang van Alie Boiten en Menno Slagter, Jan de Ruiter bespeelt het orgel en ds Wim Stolte verzorgt de overweging. Deze middagpauzediensten worden nu al 28 jaar gehouden en gesteund door vrijwel alle kerken in Zutphen en Warnsveld. Voorgangers, musici, medewerkers, zij doen dit oecumenisch initiatief geheel belangeloos.


Advents- tuintje

ZUTPHEN - Zondag 1 december in de Tuinzaal aan de Badhuisweg 27 te Zutphen kan het Adventstuintje om 15.30 uur gelopen worden. Het is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar. Er is muziek, er wordt een verhaal verteld, de kinderen lopen met de engel mee en steken een kaarsje aan.


'Komm, süßer Tod'

ZUTPHEN - Vrijdagavond 29 november 20.00 uur in de Tuinzaal aan de Badhuisweg 27 te Zutphen zal Jan Bruin op de Bechstein-vleugel muziek van Bach laten horen waarin deze twee aspecten van het sterven tot klinken worden gebracht. Hij zal daarbij ook een toelichting geven bij de diverse stukken.

In de teksten die Johann Sebastian Bach gebruikte voor zijn muziek komen we met grote regelmaat het sterven tegen. De dood is een belangrijk thema geweest voor Bach als componist van kerkelijke cantates en van 'Trauerodes' voor voorname personen. Maar ook in zijn persoonlijk leven: hij was al jong wees, en hij verloor later zijn eerste vrouw en elf van zijn kinderen. In de Lutherse traditie waarin Bach stond is de dood te zien als een poort.

Daar doorheen gaan betekent verlost worden van het kommervolle aardse bestaan en in de liefdevolle nabijheid komen van Jezus. In de teksten over het sterven waar Bach mee werkte komen zowel het aspect van 'verlies' als van 'winst' aan de orde.

De avond begint om 20.00, en is vrij toegankelijk. Bij de uitgang is er een collecte voor het onderhoud van de vleugel.