Afbeelding

Tips voor de slaapkamer

Grofweg slaapt de mens een derde van z'n leven. Helaas slaapt niet iedereen even goed. Volgens onderzoeksbureau Multiscope ligt driekwart van de Nederlanders wel eens wakker. De oorzaken van slapeloosheid zijn divers, zoals zorgen om werk, geld en familie, gezondheidsproblemen of het snurken van je bedpartner. Maar ook invloeden van buitenaf kunnen onze nachtrust danig verstoren. Denk aan het weer, ongedierte of geluidsoverlast door de buren. Er valt geen pijl op te trekken. Om het in de woorden van de Zweedse romanschrijver Verner von Heidenstam (1859-1940) te zeggen: 'Wie rustig door een storm heen slaapt, ligt wakker van een mug.'

Toch is er hoop voor slechte slapers. De slaapkamer en de inrichting ervan kunnen namelijk bijdragen aan ons slaapgenot. Dat de juiste omgevingstemperatuur (tussen de 16 en 18 graden), voldoende ventilatie en verduisterende gordijnen belangrijk zijn, is geen nieuws. Ook is het bekend dat je door het licht van de e-reader, iPad, smartphone en andere 'elektrosmog' minder makkelijk in slaap komt. Verrassender is het onderzoek naar materiaalgebruik. Zo blijkt uit een Oostenrijkse studie dat proefpersonen in een omgeving die uit massief dennenhout bestaat (bed, kasten, vloer) beter slapen dan in een ruimte met overwegend kunstmatige elementen, zoals metaal en kunststof. Blijkbaar heeft hout een gunstig effect op onze slaapkwaliteit. Volgens binnenhuisarchitecten spelen ook natuurkleuren een rol: meubels, behang en beddengoed in zachte bruine, blauwe en grijze tinten brengen ons in een rustige stemming voordat het licht uitgaat. Verder zijn veel experts positief over matrassen van natuurlijke materialen, of het nu gaat om natuurrubber, kokosvezels of paardenhaar. Ook al ben ik allesbehalve een expert, de volgende stelling durf ik wel aan: hoe natuurgetrouwer de slaapkamer en het interieur, hoe beter het is voor onze nachtrust.

Misschien verklaart dat wel het succes van het Treehotel in het Zweedse dorp Harads. Mensen die er de nacht willen doorbrengen kunnen letterlijk de boom in. De slaapkamers bevinden zich niet in een gebouw, maar hangen tussen de dennenbomen. Elk van de zes luxe 'boomhutten' van het Treehotel heeft een spectaculair uitzicht en straalt een en al rust uit. De gebruikte materialen komen uit de omgeving en zijn 100% duurzaam. Het toilet in de kamers is biologisch, maar als je wilt douchen moet je een boswandelingetje van vijf à tien minuten maken naar het nabijgelegen pension. Dichterbij de natuur slapen is eigenlijk niet mogelijk. Wel een waarschuwing voor wie hier een slaapvakantie wil boeken: Harads ligt in Noord-Zweden, niet ver van de poolcirkel. En laat dat 's zomers nou net een muggenparadijs zijn. Schone slapers moeten dan ook niet teleurgesteld zijn als ze in deze volmaakt natuurlijke omgeving toch nog wakker liggen van een mug.