Wislawa Szymborska
Wislawa Szymborska Luxor Theater

Twee Nobelprijswinnaressen in Cinema Literair

ZUTPHEN - Wislawa Szymborska en Herta Müller, twee wereldberoemde dichteressen die allebei de Nobelprijs voor Literatuur ontvingen, zijn het onderwerp van Cinema Literair in Luxor. Op zondag 1 december presenteert John Albert Jansen de filmportretten die hij in 2011 en 2015 van beide dichteressen voor de VPRO maakte.

Toen de Poolse dichteres Wislawa Szymborska (1923) in 1996 de Nobelprijs voor de literatuur kreeg, werd ze overdonderd door de aandacht en publiciteit die dit met zich meebracht. Het maakte haar nog schuwer dan ze al was. Szymborska schermt haar privéleven zorgvuldig af. Wat ze over zichzelf te zeggen heeft, staat in haar gedichten en over haar gedichten praat ze niet. En nog minder over zichzelf. Dat regisseur John Albert Jansen in 2011 tot twee keer toe bij haar mocht filmen was dan ook uniek. Hij leerde haar kennen als een even gedistingeerde als schalkse en humoristische oude dame. Daarnaast vertellen enkele markante persoonlijkheden uit het Poolse culturele leven over de dichteres, onder wie hartsvriendin Ewa Lipska en filmmaker Andrzej Wajda.

De Roemeens-Duitse Herta Müller (1953) ontving in 2009 de Nobelprijs voor Literatuur. Müllers jeugd in het na de Tweede Wereldoorlog communistisch geworden Roemenië bestond uit angst, repressie en zwijgen. De Duitstalige minderheid had het er zwaar te verduren. Müller werd door de geheime dienst gevolgd, afgeluisterd, bedreigd, vernederd en mishandeld. Haar eerste boek kon alleen in gecensureerde vorm verschijnen, haar tweede bundel werd verboden. Tegenwoordig maakt ze in haar huis in Berlijn collagegedichten die getuigen van een speelse fantasie. Maar de verbijstering en angst uit haar proza zitten ook in haar poëzie verstopt. Ook Herta Müller houdt niet erg van interviews, maar toch mocht documentairemaker John Albert Jansen haar in 2015 uitgebreid spreken.

John Albert Jansen zijn aanwezig om hun films in te leiden. Aanvang 11.00 uur. Kaartjes via de kassa of www.luxorzutphen.nl

Herta Müller