Interieur Huis met de Luiken. Foto: Patrick van Gemert
Interieur Huis met de Luiken. Foto: Patrick van Gemert

Nieuwe interieurwinkel in monumentaal pand aan de Groenmarkt

ZUTPHEN – Geen meubels in enorme oplage, maar ontwerpplezier, vakmanschap en duurzaamheid staan voorop bij Huis met de Luiken. Begin deze maand is opende deze nieuwe interieurwinkel in Zutphen de deuren in een prachtig rijksmonument aan de Groenmarkt. In de winkel zijn producten te vinden van zo'n twintig ontwerpers uit binnen- en buitenland en uit Zutphen en omgeving. De meubels zijn door de eigenaren Marijn de Ronde en Vincent Thunnissen met zorg geselecteerd.

Enthousiast vertelt Thunnissen over het ontstaan van de nieuwe zaak: "Afgelopen voorjaar kochten mijn partner Marijn en ik dit prachtige woon- en winkelpand aan de Groenmarkt. Daarna hebben we onze dromen uitgewerkt naar concrete plannen en zijn we op zoek gegaan naar ontwerpers en ontwerpen die aansluiten op onze visie. Een meubel dat te koop is in onze zaak moet identiteit hebben, wij willen weten wie het bedenkt en wie het heeft gemaakt. Geen massaproductie dus, maar bijzondere ontwerpen met oog voor duurzaamheid en vakmanschap. Ontwerpen met een eigen verhaal en waar het werkplezier vanaf spat."

Producten van lokale en internationale ontwerpers
In Huis met de Luiken zijn meubels te vinden van ontwerpers en makers uit binnen-en buitenland. De Ronde licht toe: "We hebben verspreid door het land en in België ontwerpers gevonden met wie we graag willen samenwerken. Ze produceren allemaal in kleine oplage en hebben een bijzonder verhaal. Veel ontwerpers hebben deelgenomen aan manifestaties als de Dutch Design Week en aan designbeurzen in Keulen, Brussel en Milaan. Heel bijzonder om met deze mensen samen te werken."

Ontwerpkwaliteit is belangrijk, maar designers hebben ook andere doelen, waar Huis met de Luiken graag ruimte voor geeft. Neem duurzaamheid. Thunnissen: "Tolhuijs Design uit Amsterdam ontwikkelt vanuit afvalmateriaal nieuwe producten en laat dat maken door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zie je ook bij het collectief Vol+Maakt uit Gent." De Ronde vult aan: "Die interesse in hergebruik zie je bij veel ontwerpers, vaak samen met de intentie om meubels te maken die lang kunnen meegaan. Veel ontwerpers zijn echte onderzoekers, nieuwsgierig naar nieuw materiaal, inzet van 'oude' oplossingen, nieuwe combinaties, flexibiliteit. Isabel Quiroga en de ontwerpers van TEKEN (Michael Beer en Miriam Kemperman) zijn daar mooie voorbeelden van." Thunnissen: "Achter elk meubel zit een ander verhaal. Dat maakt de producten in onze ogen extra mooi."

Tijdloze meubels in een monumentaal pand
Huis met de Luiken is gevestigd in een rijksmonument uit de zeventiende eeuw. Pas eind augustus vond de overdracht plaats. De afgelopen twee maanden is keihard gewerkt aan de renovatie van de winkelruimte. Thunnissen vertelt: "Bij het opknappen moeten originele elementen natuurlijk bewaard blijven. Maar het is ook leuk om te zoeken naar innovaties. Zo is onze aannemer op zoek gegaan naar een uniek soort dubbelglas dat toch recht doet aan de historische uitstraling van de winkel. Een primeur in Zutphen. We hebben getracht de winkel in volle glorie te herstellen, want het historische karakter van dit gebouw past enorm goed bij de producten die we in ons assortiment hebben, ze versterken elkaar. De winkel is nu klaar, maar in dit grote pand is nog veel te doen. Daar hebben we zin in!"

Huis met de Luiken
Huis met de Luiken is vanaf 1 november geopend en is gevestigd op Groenmarkt 5 in Zutphen.

Openingstijden: donderdag, vrijdag & zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur, koopzondagen van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak.


www.huismetdeluiken.eu

Interieur Huis met de Luiken. Foto: Patrick van Gemert