Demonstratie schone kachel

JOPPE - In Joppe ontwikkelde Maarten Kraanen een innovatief schone houtkachel met een vrijwel volledige verbranding. Zijn doel? Geen overlast meer door houtrook. Zowel buiten als in huis.

Ontwikkelaar Maarten Kraanen. "Door de unieke dubbele verbranding van onze houtkachels kun je schoon stoken. Onze certificering toont dit aan. De CO-uitstoot is bijvoorbeeld uitzonderlijk laag. Dit laat zien dat de verbranding vrijwel volledig is. Een mantel van steen slaat de hitte vervolgens op en geeft deze rustig vrij. Je voelt urenlang warmte na één keer stoken. Deze stralingswarmte voelt hetzelfde aan als warmte van de zon. In plaats van dat de warmte naar het plafond stijgt, warmt de omgeving op. Bijkomend voordeel is dat je geen last hebt van ronddwarrelend stof in huis zoals bij convectiewarmte. Met een rendement vanaf 92% is twee maal per dag vier kilogram hout stoken voldoende om een leefruimte aangenaam te verwarmen. Uniek is dat vanwege de hoge verbrandingstemperatuur alle soorten schoon droog hout kunnen worden gebruikt. Ook hout van naaldbomen. Het hout is daarom vaak lokaal beschikbaar en dat maakt houtstook nog duurzamer."

Tijdens open dagen in Joppe demonstreert YOCOON hoe eenvoudig de houtkachels in het gebruik en onderhoud zijn. De eerst volgende demonstraties zijn op 23 november, 12 en 14 december en 11 januari. Het adres is Dortherdijk 5 in Joppe.


www.yocoon.com