Veel belangstelling voor muziekconcours Muziekbond Gelderland-Flevoland

ZUTPHEN - Maar liefst 19 muziekverenigingen nemen met ruim 1.000 muzikanten deel aan de concertconcoursen die op 23 en 30 november worden georganiseerd door de Muziekbond Gelderland-Flevoland. Daarvan zijn er 11 aangesloten bij de MBGF. De andere harmonie- en fanfareorkesten komen vanuit het hele land naar Zutphen, om in de Hanzehof muziek te maken. Elk orkest geeft een optreden, dat wordt beoordeeld door een deskundige jury. Hoewel er meerdere redenen zijn waarom een muziekvereniging aan een concours deelneemt, is die beoordeling belangrijk voor dirigent en orkestleden.

De concoursen die de MBGF organiseert zijn populair. Voor de concoursen op 23 en 30 november 2019 hebben zich 19 orkesten ingeschreven. Zelfs voor de concoursen op 21 en 28 november 2020 hebben zich nu al weer 14 orkesten vooringeschreven en ook voor de concoursen in 2021 zijn al voorinschrijvingen binnen. De Hanzehof is een prachtige locatie om te spelen, dat verklaart een deel van het succes. Ook de organisatie draagt hieraan bij. Elk orkest krijgt een eigen gastheer of gastvrouw, die de leden de weg wijst. Leden van de Christelijke Muziekvereniging Crescendo uit Hengelo (Gld) begeleiden beide dagen de orkesten.

De jury bestaat uit Durk Lautenbach, Fried Dobbelstein en Jan de Haan. Zij hebben allen hun sporen in de muziekwereld verdiend. Elk orkest wordt beoordeeld op items als intonatie, klankvorming en -balans, techniek, articulatie, ritmiek, samenspel, dynamiek, nuancering en muzikale uitvoering. De moeilijkheidsgraad van de muziek die gespeeld wordt, past bij het niveau van het orkest. Afhankelijk van het aantal behaalde punten valt er een 1e, 2e, of 3e prijs te behalen. Iedereen hoopt uiteraard op een 1e prijs.

De punten zijn belangrijk, maar er zijn ook andere redenen om aan een concours deel te nemen. Een concours is een middel om het niveau van het orkest te meten. De jury geeft vaak nuttige opmerkingen, die gebruikt kunnen worden om het niveau te handhaven of verschillende onderdelen binnen het orkest te verbeteren. Los van het concours zelf is ook de voorbereiding van grote waarde. De muzikanten hebben zeer intensief op een aantal stukken gerepeteerd, waarbij alle puntjes op de i zijn gezet. In aanloop naar het concours hebben de orkestleden deelgenomen aan groepsrepetities, studieweekenden en/of try-outconcerten.

Op 23 november doen de volgende verenigingen mee:
Jubal Dedemsvaart, DES Nieuw-Dijk, Excelsior Barlo, Crescendo IJzerlo, SDG Heerde,
Pr. Juliana-Concordia Gameren-Nederhemert, David Oosterwolde, Pr. Juliana Klaaswaal,
Sub Umbra (Meer)Veldhoven, Psalm 150 Dinxperlo.

Op 30 november:
Excelsior Warnsveld, Fanfare Oerterp Ureterp, Nooit Gedacht Windesheim,
Harmonie Zieuwent-Mariënvelde, Ontwaakt Hattem, Orpheus Bathmen, Vaassens Fanfare Corps, Vriezenveense Harmonie, Philharmonie Sittard.

Meer informatie over de concertconcoursen is te vinden op de website of op de Facebookpagina MBGF - Muziekbond Gelderland-Flevoland.


mbgf.nl


Symposium voor hulpverleners in de familiesfeer

ZUTPHEN - Op het moment dat een scheiding escaleert, is het eigenlijk al te laat. Voor professionals in de familiesfeer vindt op 14 november 2019 het symposium 'Met elkaar uit elkaar gaan' plaats in Zutphen. De focus van de kennisbijeenkomst ligt op het vroeg herkennen van scheidingsproblematiek, de juiste manier van ingrijpen en het voorkomen van schade bij zowel ouders als kinderen. Tevens vindt op het symposium de boekpresentatie plaats van het scheidingsboek 'Met elkaar uit elkaar gaan' van gedragsdeskundige Carla Asbreuk.

Het symposium vindt plaats op 14 november 2019 in Het Koelhuis in Zutphen van 's middags 13.00 tot 18.00 uur. Het plenaire programma bestaat uit vier (interactieve) e kennislezingen van professionals die allen vanuit verschillende betrokkenheid met ouders en kinderen in de context van een scheiding werken. Het symposium is geschikt voor alle hulpverleners die in hun werk met de familiesfeer te maken hebben, in het bijzonder op het gebied van echtscheidingen en het begeleiden van kinderen in moeilijke situaties.

Daaronder vallen onder meer scheidingsadvocaten- en mediators, maar ook kinder-, jeugd- en gezinsprofessionals zijn van harte welkom om zich in te schrijven via de website.


metelkaaruitelkaargaan.nl