Nieuw in Zutphen: Films for Thoughts

ZUTPHEN - Films for Thoughts is een initiatief van Buddy to Buddy, een platform dat dialoog en uitwisseling van ideeën mogelijk maakt. Films for Thoughts organiseert events, met name filmavonden en discussies, waarbij we thema's aanspreken die raken aan issues die relevant zijn in onze huidige multiculturele samenleving.

Fadi el Tofeili, schrijver, historicus en Stuurgroeplid van Buddy to Buddy, leeft en reist tussen twee werelden; Zutphen en Beiroet, Libanon. "Bij Buddy to Buddy horen we elke dag verhalen en ervaringen van nieuwkomers die uit alle delen van de wereld naar Zutphen komen. Dit zijn verhalen die gehoord mogen worden. In de media horen we telkens dezelfde berichten. Maar welke persoonlijke verhalen gaan erachter schuil? Thema's als identiteit, het opbouwen van een nieuw leven. De keuze, vertrek ik wel of vertrek ik niet?"

Films for Thoughts selecteert films die tot nadenken stemmen. "De eerste film die we laten zien is The Way Home (IDFA, 2019) van Wael Kadlo, een Syrische filmmaker uit Damascus die sinds begin 2019 in Nederland woont. Zijn film geeft een inkijkje in de wereld waar Wael is opgegroeid en met welke thema's een jongen uit Damascus te maken krijgt in zijn leven. De volgende film die we laten zien is de première van de film van Mounira Al Solh. Ze bracht voor haar film Freedom is a habit I'm trying to learn 24 uur door met vier vrouwen die van het Midden Oosten zijn gevlucht en terecht zijn gekomen op zeer uiteenlopende plekken in de wereld, van Zutphen, Oslo, Washington DC tot Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze bespreken onderwerpen als: is ballingschap een keuze of een ongeluk en zijn ze zelf in ballingschap? Wat is thuis eigenlijk? Hoe gedragen we ons in onze nieuwe landen? Hoe beïnvloedt het misbruik van het woord 'vluchtelingen' ons?"

The Way Home is te zien op 16 november om 15.00 uur in Luxor Theater. Freedom is a Habit I'm trying to learn is te zien op 14 december om 15.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via www.luxorzutphen.nl. Beide filmmakers zullen aanwezig zijn om met publiek na afloop van gedachte te wisselen.


Lezing Historische Vereniging Zutphen gewijzigd

WARNSVELD - De geplande lezing van de Historische Vereniging Zutphen op 15 november betreffende Hertog Karel van Gelre kan door omstandigheden helaas niet doorgaan. Vanwege de enorme belangstelling voor de lezingen over de Tweede Wereldoorlog is daarom besloten de heer J. Kreijenbroek deze avond nogmaals uit te nodigen waarbij de hij aan de hand van lezing en foto's de gehele bezettingstijd van 1940 tot 1945 doorneemt. Locatie: 't Nut, Breegraven 1, Warnsveld. Vol is Vol. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19.30 uur. Er is een pauze met consumpties voor eigen rekening. Bijwonen is voor leden van de HVZ gratis . Niet-leden betalen 2,50 eur per persoon, tenzij zij zich op dat moment als lid aanmelden.


Derde avond literair café

ZUTPHEN - De gasten op de derde avond van Literair Café Zutphen op maandag 18 november zijn: H.C. ten Berge en Manon Uphoff. Verder zijn er bijdragen van Eke Mannink, Pieter Bas Kempe, Sander Grootendorst en Oliver Gee. De avond wordt gepresenteerd door Mas Papo. Plaats van handeling is opnieuw Café De Deur. B-FM verzorgt een radiostream. Aanvang 20.00 uur. Café open 19.30 uur. Entree is gratis.

Dichter, romancier, essayist en vertaler H.C. ten Berge, dit jaar als eerste inwoner van Zutphen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, zal met Tim Pardijs in gesprek gaan over twee nieuwe publicaties: Notities ven Nemo, een keuze uit zijn verhalen en novellen, en de gedichtencyclus De beproevingen van Alvar Nunez Cabeza de Vaca. Ten Berge werd voor zijn veelzijdige werk onderscheiden met o.m. de P.C. Hooft-prijs, de Multatuli-prijs en de Constantijn Huygns-prijs.

Na de pauze maakt Manon Uphoff, auteur van korte verhalen, novellen, essays en romans haar opwachting. Zij wordt geïnterviewd door Bas Steman over de nieuwe editie van haar novelle De ochtend valt, in 2013 onderscheiden met de Opzij Literatuurprijs, en over het onlangs verschenen Vallen is als vliegen, en indringende roman over seksueel geweld in een gezin, deels gestoeld op eigen ervaringen.

Literair Café Zutphen wordt negen keer per jaar georganiseerd. De redactie bestaat uit Marita Coppes, Sander Grootendorst, Hans Heesen, Sabine Kars, Pieter Bas Kempe, Eke Mannink, Hanz Mirck, Mas Papo, Tim Pardijs en Bas Steman, Herman Krans, Hans Puper, Saskia van Schaik en Naomi Montroos (coördinator).