Een tekening van het vliegtuigtype Hawker Typhoon met alle onderdelen. Foto: Henri Bruntink
Een tekening van het vliegtuigtype Hawker Typhoon met alle onderdelen. Foto: Henri Bruntink Foto:

Belangstellenden kunnen komen kijken bij de berging

Vervolg van voorpagina

EEFDE- Tenslotte is nog een stralingsspecialist van Defensie in de buurt. In het instrumentarium van de vliegtuigen van destijds was radium 226 verwerkt en dat is potentieel gevaarlijk. De bovenlaag van het grasland is maandag verwijderd en opgeslagen zodat het later weer kan worden teruggebracht.

Bergingsofficier Hakkert vertelt dat alle afgegraven grond onder de bovenlaag in een speciale zeefmachine gaat. Alle delen die groter zijn dan 8 millimeter worden eruit gehaald om door getrainde mensenogen te worden bekeken. Gezocht wordt naar vliegtuigdelen en naar menselijke resten.

Gezocht

wordt naar

vliegtuigdelen

en naar

menselijke

resten

Hakkert: "Grote delen worden schoongespoeld. Die laten we zien op de komende bezoekersdag en het streven is om deze delen uiteindelijk zo dicht mogelijk in de buurt tentoon te stellen in een museum. De toestand van wat wordt gevonden zal niet in goede conditie zijn. De grond laat hier veel water door en door vermenging met zuurstof erodeert metaal snel." De verwachting is overigens wel dat delen die dieper liggen in betere conditie zijn.

Na de oorlog is met de Britten afgesproken dat materiaal van de legers van de Britse Gemenebest dat in Nederland wordt gevonden naar de Nederlandse staat gaat, dat er een bestemming aan geeft. Formeel in bruikleen voor onbepaalde tijd, maar in de praktijk blijft het vermoedelijk voor altijd in ons land.

Nabestaanden
De nog levende familieleden van William Hurrell, die door verwanten en vrienden Bill werd genoemd komt nog tijdens de berging naar Nederland. De familieleden wonen tegenwoordig in Australiƫ. Of ze bij de bezoekersdag op 20 november aanwezig zullen zijn is onzeker. Burgemeester Sebastiaan van 't Erve van de gemeente Lochem zegt dat moet blijken of de familie het emotioneel allemaal kan verwerken. Het zal ook afhangen van het feit of al dan niet stoffelijke resten worden gevonden.

Bezoekersdag
Tijdens de operatie kunnen belangstellenden op woensdagmiddag 20 november komen kijken bij de berging. Aanmelden daarvoor kan op www.lochem.nl/vliegtuigberging-bezoekersdag. Bezoekers zijn welkom in blokken van steeds een half uur, om zoveel mogelijk belangstellenden de mogelijkheid te geven om te komen kijken. Vol is vol. Ook basisscholen uit de omgeving Eefde en de Lochemse veteranen brengen een bezoek.

Op de website van de gemeente Lochem is nog meer achtergrondinformatie te vinden over de operatie. En in Eefde is aan de zijde van de Lindeboomsweg een kijklocatie ingericht voor nieuwsgierigen.

Vlnr: Burgemeester Sebastiaan van 't Erve, projectleider Evander Broekman van aannemer Leesmans en majoor b.d. Arie Hakkert van de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht. Foto: Henri Bruntink
Beeld van de locatie waar gezocht wordt, gemaakt op maandagmiddag. Foto: Henri Bruntink