Zoektocht naar piloot William Hurrell in Eefde begonnen

EEFDE – Het is 26 september 1944 als een squadron van de Britse Royal Air Force opstijgt vanaf vliegveld Deurne bij Antwerpen. De zes toestellen van het type Hawker Typhoon voeren een gewapende verkenningsvlucht uit boven Nederland. Het zijn de nadagen van de operatie Market Garden, met de voor de geallieerden desastreus verlopen Slag om Arnhem.

Door Henri Bruntink

Boven Apeldoorn worden de Britse toestellen verrast door een overmacht van zo'n vijftig Duitse Messerschmitt-toestellen. Verspreiden en ieder voor zich, zo was het devies. Maar de toestellen van de piloten Hurrell en Clarke worden vrijwel meteen geraakt. Vier toestellen keren zonder kleerscheuren terug op de thuisbasis. Ook Clarke weet daar, ondanks de opgelopen schade, aan te komen. Van piloot William Hurrell wordt niets meer vernomen. Dat pas 21-jarige Engelsman staat sindsdien op een lijst met 'missing men'.

In Eefde zit op dezelfde dag de nu 84-jarige Gerrit van Zeijts op het dak van de ouderlijke boerderij. Hij ziet een vliegtuig van grote hoogte loodrecht neerstorten. De volgende dag gaat Van Zeijts met zijn broers kijken op de crashlocatie aan de Scheuterdijk. Daar vinden ze een diepe krater. Het vliegtuig heeft zich zo diep in de aarde geboord dat het gat al is volgelopen met grondwater. Niet lang na de oorlog wordt het gat dichtgegooid om de grond weer voor agrarische doeleinden te kunnen gebruiken. Er waren toen overigens al wel typeplaatjes van de vliegtuigmotoren gevonden. En een ring met de initialen van de piloot.

"Informatie over de krater is zinvol voor ons"', zegt Evander Broekman, projectleider van Leemans Speciaalwerken dat de berging uitvoert. Maandag is de opgraving begonnen die is gericht op het vinden van het toestel en stoffelijke resten van de piloot, zodat deze een laatste rustplaats kan krijgen.

Gevonden

delen te

bekijken op

bezoekersdag

Propellerblad
Broekman legt uit dat gegevens over het grondwater in de krater van destijds informatie geeft over de crash. "Het grondwater was toen veel hoger dan nu. Maar we weten ook dat er onder de deklaag eerst een laag zandgrond is te vinden, dan een leemlaag en dan nog een zandlaag en weer een leemlaag. Dat er grondwater in het gat stond geeft aan dat het vliegtuig minimaal door de eerste leemlaag is gegaan.'' Het vooronderzoek naar metaal in de grond leverde een vrij exacte locatie op waar de zoektocht zich nu op richt. Maandag kwam al een propellerblad naar boven, ten teken dat de plek vermoedelijk de juiste is. Door bronbemaling wordt het grondwater tot op 10 meter diepte op afstand gehouden.

Operatie
De operationele leiding is in handen van majoor b.d. Arie Hakkert van de Bergingsdienst van de Koninklijke luchtmacht. Aan de operatie doet naast de aannemer en de luchtmacht ook een team van de Koninklijke Landmacht mee. Dit is de Bergings- en Identificatiedienst (BIDKL) die is gespecialiseerd in het herkennen van menselijke resten. Verder is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) aanwezig. Het toestel van piloot William Hurrell was bewapend maar met wat precies is onduidelijk.


Lees verder op pagina 17