Uitreiking van de Rode Taart aan het TOL-team. Foto: PR
Uitreiking van de Rode Taart aan het TOL-team. Foto: PR Foto:

TOL team ontvangt Rode taart van de maand oktober

ZUTPHEN - Dinsdagochtend 29 oktober verzamelen we (PvdA Fractie en bestuursleden) zich bij Stedelijk college in Zutphen. Het Huidige Eligant / Kompaan college, waar het TOL-team zich bevindt. TOL team Zutphen, die techniek lessen geven aan bijna 800 basisschool kinderen per jaar, ontvangen de Rode taart van Oktober namens PvdA.

Het TOL-team geeft techniek lessen aan basisschool leerlingen van groep 7 van alle basisscholen in Zutphen. Maar er zijn ook aanvragen van regionale basisscholen. Op dinsdag en donderdag zijn de kinderen welkom. Techniek is van groot belang daar we al jaren en ook komende jaren, grote tekorten aan technisch geschoolde werknemers hebben. In de bouw, installatie techniek en noem maar op. Werk genoeg maar kinderen moeten natuurlijk wel enthousiast gemaakt worden om in groep 2 van het voortgezet onderwijs voor techniek te kiezen. Het zaadje moet daar gepland worden.

Vanaf 2020 is het namelijk zelfs verplicht voor Basisscholen om Wetenschap & Techniek te geven. Nu werkt het TOL team al jaren aan deze enthousiasmering. Maar vroeger gingen ze met een grote aanhanger langs de scholen. Nu hebben ze sinds kort een tweetal leslokalen in het Stedelijk. De lokalen staan vol met diverse voorbeelden. Voorbeelden waar bezoekende kinderen zelf handelingen mogen/moeten verrichten om er achter te komen hoe en wat techniek doet. Iedere klas wordt in 3 groepen verdeeld en krijgen van een drietal vrijwilligers uitleg en instructie hoe het werkt en wat er verwacht wordt van de leerlingen. Ruim 1 uur per deel sessie en dan door naar de volgende klas.

Op dit moment zijn er negen vrijwilligers die het team van Ton Zuethof bemensen. En daar kunnen er nog meer bij. Allemaal collega's uit de technische beroepen. Zonder deze mensen moeten ruim 600 a 800 kinderen per jaar wachten op technische uitleg en worden de werknemers tekorten in de toekomst nog groter.

Rode Taart
Het team van de Partij van de Arbeid geeft maandelijks de Rode taart uit aan mensen die er "toe doen" in onze mooie gemeente. En deze heren (mogen ook dames komen) van het TOL team verdienen dus zeker deze taart. Aangenaam verrast waren ze zeker maar maakten ook meteen duidelijk wat het belang is van het techniek onderwijs in de toekomst.

Belangstellenden om aan de slag te gaan als vrijwilliger, kunnen zich melden bij Ton en zijn team. Mailadres: tonzuethof@hotmail.com of techniekzutphen@gmail.com.