Verbeten duels uitvechtend, waarin de thuisploeg de overhand had, brak Warnsveldse Boys na vijftien jaar eindelijk de ban tegen AZC.  Foto: Freddy Burgers
Verbeten duels uitvechtend, waarin de thuisploeg de overhand had, brak Warnsveldse Boys na vijftien jaar eindelijk de ban tegen AZC. Foto: Freddy Burgers Foto:

Warnsveldse Boys wint gemeentederby op mentaliteit

Warnsvelders winnen voor het eerst in 15 jaar thuis weer eens van AZC

WARNSVELD - Zaterdagavond 2 november was het 'derbyavond' op sportpark 't Braamkamp in Warnsveld. Een speciale derby met een historie - zo heeft AZC wortels in Warnsveld - en waarin spelers aan beide kanten elkaar kennen. Niek Ruumpol van AZC meldt in de krant dat Warnsveldse Boys sinds 2004 de derby thuis niet meer heeft gewonnen van AZC. Sentimenten alom zijn aanwezig bij dit soort wedstrijden waar velen buiten het veld familie en vrienden zijn maar waar zaterdagavond in het veld bleek dat voetbal op een positieve manier ook oorlog kan zijn.

Na de 'motivatietekst' uit de krant van Niek Ruumpol begon Warnsveldse Boys erg sterk aan de eerste helft. Er werd geconcentreerd en goed voetbal gespeeld. Warnsveldse Boys was veel in balbezit en drong AZC ver terug op de eigen helft. AZC speelde voetbal vanuit reactie door in de omschakeling direct diepte te zoeken. Warnsveldse Boys kreeg de eerste mogelijkheden maar wist deze niet te verzilveren. Tegen de verhouding in scoorde AZC in de 38ste minuut met een kopbal van Niek Ruumpol. Op de rand van de 16 meter kreeg AZC een vrije trap die via de lat terugkwam in het veld. Op deze rebound reageerde alleen Niek Ruumpol waardoor de 0-1 op het scorebord kwam voor AZC.
Warnsveldse Boys formuleerde binnen vier minuten het antwoord. Thom Boeve kreeg halverwege de helft van AZC de bal en dreef met zijn linkerbeen de bal diagonaal naar binnen richting het strafschopgebied van AZC en zonder na te denken schoot hij de bal met zijn linker (chocolade)been in de uiterste hoek strak binnen en zette zo de 1-1 op het scorebord. Warnsveldse Boys drong nog aan om de rust met een voorsprong in te kunnen gaan maar deze pogingen strandden zodat de elftallen met een 1-1 ruststand aan de thee begonnen.

In de tweede helft werd er door AZC een ander strijdplan op de mat gelegd. AZC ging meer de fysieke strijd aan en de duels werden iets harder. Warnsveldse Boys is klimmende van uit een dal en deze ploeg werd dus direct getest op z'n groei op dit vlak. Het werd rommelig en het niveau van voor de rust werd niet meer gehaald maar er gelden nu eenmaal andere wetten in een derby. De winst is in dit soort wedstrijden belangrijk en zoals 'De Generaal', Rinus Michels, ooit zei: "Voetbal is oorlog".
In de 78ste minuut draaiende Stijn Obdeijn de 16 meter in na een steekpass van Thom Boeve. Eenmaal binnen de beruchte lijnen werd Stijn Obdeijn neergelegd en de scheidsrechter Frank Sanders kon niet anders beslissen dan een penalty. Stijn Obdeijn nam hierin zijn verantwoordelijkheid en schoot Warnsveldse Boys naar de 2-1-voorsprong in de wedstrijd. Hierna ging AZC alles of niets spelen om de gelijkmaker op het bord te krijgen. Dat resulteerde in een rode kaart voor Raymond Steinvoorden na een charge op Stijn Obdeijn. Warnsveldse Boys hield stand in de hectische en soms harde eindfase en won de derby met 2-1 van AZC.

Zo werd een derby die al 15 jaar niet meer in eigen huis werd gewonnen in winst omgezet, bovendien met veel strijdlust en dat zijn mooie ingrediƫnten om de weg naar boven verder te kunnen vervolgen. Zaterdag heeft Warnsveldse Boys laten zien dat niet woorden tellen maar daden en dat strijden iets anders is dan praten. De mentale weerbaarheid van Warnsveldse Boys is zaterdag getest tot de grens en ze hebben de test doorstaan door de 15 jaar oude ban te doorbreken en de punten in eigen huis te houden tegen AZC. Dit soort wedstrijden maakt voetbal leuk voor spelers en publiek.
Volgende week staat voor de Warnsvelders de uitwedstrijd tegen Helios op het programma.