Gebruikers denken anders over oplossing gemeente

Onveilige fietssituatie Overwelving

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Naar aanleiding van ons artikel van 10 oktober 2019 over de onveilige fietssituatie op de Overwelving meldden zich een aantal lezers. De ervaringsdeskundigen zeggen een eenvoudiger en goedkopere oplossing te hebben dan de roestvrijstalen 'punaises' die de gemeente voorstelt.

Eén van de briefschrijvers kwam op de bewuste plek vijf maanden geleden ten val en is daarvan nog steeds herstellende. Een andere briefschrijver wijst erop dat de situatie ter hoogte van de bussluis eveneens gevaarlijk is. "Wanneer er een bus aankomt, moet ik rechts langs de sluis waardoor ik met mijn voorband zijdelings tegen de lage opstaande natuurstenen rand aanrijd. Hierdoor ben ik al twee keer bijna omgeklapt." Daaraan voegt zij toe: "Bovendien neig je op dat moment het fietsstuur in de schrikreactie sterk naar links te trekken, waardoor het risico bestaat dat je voor de langsrijdende bus belandt. De gevolgen kunnen dan zeer ernstig zijn."

De briefschrijvers denken dat de oplossing die de gemeente heeft bedacht door het aanbrengen van roestvrijstalen punaises, helemaal niet nodig is en dat de oplossing veel eenvoudiger is. "Juist het verlagen van de randen tot aan het niveau van de rijbaan is de oplossing," zeggen ze. Volgens één van de slachtoffers zou dat bovendien een stuk goedkoper zijn dan de 2600 euro de punaises moeten kosten.

In een reactie zegt wethouder Laura Werger dat het college al heeft besloten voor punaises als extra maatregel aan de Overwelving. "Er is naar diverse oplossingen gekeken en er is gekozen voor het aanbrengen van roestvrij stalen punaises in de opsluitband tussen de rijbaan en het deel bestemd voor het langzaam verkeer." De kleur en de vorm van de roestvrij stalen punaises maken de wegindeling volgens de wethouder goed zichtbaar en dragen daarmee voldoende bij aan de verkeersveiligheid.

Sinds de herinrichting van de Overwelving in 2016 zijn er tien geregistreerde fietsongevallen gebeurd, waarvan drie ongevallen met letsel. In 2017 nam de gemeente al maatregelen door de verhoogde natuurstenen rand te verlagen, maar sindsdien zijn er nog steeds ongevallen geweest die te herleiden zijn tot dezelfde situatie en dezelfde omstandigheden.

Naar verwachting zullen de veertig punaises in de natuurstenen stoeprand vanaf het nieuwe waterwerk tot aan de bocht van het Stationsplein in november geplaatst worden.